Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην έρημη Ζάκαθο Σητείας-Γιατί δίχασε την τοπική κοινωνία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην έρημη Ζάκαθο Σητείας-Γιατί δίχασε την τοπική κοινωνία

 


Στο μικρό οροπέδιο που σχηματίζεται ανάμεσα σε χαμηλούς λόφους απέναντι από το ερειπωμένο σήμερα χωριό της Ζακάθου στη Σητεία είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.


Όπως διαβάζουμε στην μαρμάρινη επιγραφή, που έχει εντοιχιστεί στο θύρωμα του, κτίστηκε στις 20 Ιουλίου του 1935 και εγκαινιάσθηκε στις 23 Ιουλίου του 1950.


Ιδρυτές της ήταν τα μέλη της οικογένειας του Γεωργίου Σφενδουράκη από τη γειτονική Σίτανο.


Πρόκειται για ένα μονόχωρο και καμαροσκεπή ναό, λιτό στο εσωτερικό του, που όμως όταν κτίστηκε έκανε την τοπική κοινωνία άνω κάτω καθώς αφιερώθηκε στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και μάλιστα οι κτήτορες του ήθελαν να τον γιορτάζουν την ίδια ημέρα που γιόρταζε και ο βυζαντινός ναός του ίδιου Αγίου στη Σίτανο, δηλαδή του Ριγολόγου, στις 29 Αυγούστου.


Οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες και για ένα διάστημα η Σίτανος ήταν διχασμένη με την πλειοψηφία να θεωρεί πως δεν γίνεται ένας ναός που είναι κτισμένος τουλάχιστον από το 14ο αιώνα και τον γιορτάζουν επί αιώνες στις 29 Αυγούστου να παραγκωνιστεί και να εμφανισθεί, σε μικρή απόσταση, ένας νεώτερος ναός και να του κλέψει τη γιορτή.


Για πρακτικούς και μόνο λόγους την ημέρα που θα πανηγύριζαν οι δυο ναοί θα υπήρχε πρόβλημα αφού το εκκλησίασμα θα χωριζόταν στα δύο.


Ο ιερέας Νίκος Παξιμαδάκης μας είπε πως θυμάται αυτή την κόντρα με αφορμή τη γιορτή ανάμεσα στους ιδρυτές του ναού της Ζακάθου και τους κατοίκους της Σιτάνου.


Ήταν από τη μια μεριά, όπως μας είπε,  οι οικογένειες του Ιωάννη Λυκάκη, του Εμμανουήλ Σφενδουράκη και οι Βιολιδάκηδες κι από την άλλη το υπόλοιπο χωριό.


Τελικά το εκκλησιαστικό συμβούλιο της Σιτάνου, μετά από συνεννόηση με τον μακαριστό Μητροπολίτη Φιλόθεο, για να λήξει η κόντρα πήρε την απόφαση να διατηρήσει ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στη Σίτανο τη γιορτή του στις 29 Αυγούστου και το νεότερο ναό της Ζακάθου να τον γιορτάζουν στις 24 Ιουνίου, κατά το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ημέρα του Κληδώνου.


Έτσι τα πνεύματα ηρέμησαν και επήλθε ειρήνη μεταξύ των κατοίκων.


Τα πανηγύρια στον Άγιο Ιωάννη της Ζακάθου είχαν αφήσει πάντως ιστορία καθώς συγκέντρωναν πλήθος κόσμου που συνδύαζε το γλέντι με τη γιορτή. 


Δείτε επίσης:


Ζάκαθος: Το ερειπωμένο τουρκοχώρι στη Σητεία-Είχαν αλλαξοπιστήσει όλοι, ακόμα κι ο παπάς


Ο βυζαντινός ναός του Τιμίου Προδρόμου στη Σίτανο-Τι έπαθε ο Οθωμανός που χλεύασε τη γιορτή του









Σελίδες