Ο βυζαντινός ναός του Τιμίου Προδρόμου στη Σίτανο-Τι έπαθε ο Οθωμανός που χλεύασε τη γιορτή του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Ο βυζαντινός ναός του Τιμίου Προδρόμου στη Σίτανο-Τι έπαθε ο Οθωμανός που χλεύασε τη γιορτή του

 


Βλέποντας τον εξωτερικά μπορεί κάποιος να πιστέψει πως είναι ένα νεότερο κτίσμα χωρίς κάτι ιδιαίτερο που να τον κάνει ξεχωριστό. Όμως αυτό δεν ισχύει, καθώς ο ναός του Τιμίου Προδρόμου, στη Σίτανο Σητείας, διαθέτει δυο τουλάχιστον αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά.


Πρώτον, παρά το μικρό μέγεθος του, είναι τρουλαίος ναός και ανήκει στον τύπο του ελεύθερου σταυρού, από τους ελάχιστους βυζαντινούς ναούς που συναντάμε στην ευρύτερη περιοχή και γενικότερα στην ανατολική Κρήτη με αυτόν τον αρχιτεκτονικό ρυθμό, και δεύτερον είναι τοιχογραφημένος και μάλιστα με σπάνιας τέχνης παραστάσεις.


Δυστυχώς η φθορά του χρόνου και οι ανθρώπινες επεμβάσεις έχουν αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική και εσωτερική του εικόνα και από τις τοιχογραφίες που έφερε σώζονται μόνο λίγα σπαράγματα στο Ιερό Βήμα.


Ο Παντοκράτορας και κάτω απ αυτόν τμήμα των Συλλειτουργούντων Ιεραρχών είναι ότι διασώθηκε από τον τοιχογραφικό του διάκοσμο μαρτυρώντας πως πρόκειται για έργα καλλιτεχνικού εργαστηρίου του 14ου αιώνα, ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου για τα δεδομένα της εικαστικής παραγωγής εκείνης της περιόδου στην Κρήτη.


Τι συνέβη με τον Οθωμανό που χλεύασε στη γιορτή του


Μια ωραία ιστορία μας διηγήθηκε ο Κων/νος Χρυσουλάκης, από τη Σίτανο, σχετική με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου που πανηγυρίζει κατά τη γιορτή του Ριγολόγου, στις 29 Αυγούστου.


Επί Τουρκοκρατίας την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ήλθε στο χωριό τους, από την κοντινή Ζάκαθο, ένας μουσουλμάνος και είδε τους χωριανούς μαζεμένους στην εκκλησία να τιμούν τον Άγιο τους.


«Τι κάνετε εδώ ωρέ γκιαούρηδες;» Τους ρώτησε, κι αυτοί του απάντησαν πως λειτουργούν για τη γιορτή του Τιμίου Προδρόμου.


Εκείνος τους χλεύασε και εξύβρισε τη γιορτή του Αγίου, φεύγοντας από τη Σίτανο εκνευρισμένος για το σκηνικό που μόλις είχε δει.


Στη διαδρομή ένιωσε πως ήθελε να αφοδεύσει, ξεπέζεψε από το άλογο του και πήγε να κάνει την ανάγκη του πίσω από ένα βράχο. Η παράδοση, αναφέρει πως τιμωρήθηκε γι αυτό που είχε συμβεί λίγη ώρα πριν και βγήκαν τα έντερα του έξω ενώ αφόδευε.


Από το σημείο λίγο αργότερα πέρασε ένας ομόθρησκος του και τον βρήκε ακόμα ζωντανό αλλά λίγο πριν το τέλος της ζωής του. Ο ετοιμοθάνατος είπε στον άλλο τι είχε συμβεί και του ζήτησε να μην κάνουν κακό στους χριστιανούς γιατί δεν έφταιγαν εκείνοι γι αυτό που έπαθε.


Λέγεται πως μετά απ αυτό που είδε ο άλλος Οθωμανός που τον βρήκε σε αυτή την κατάσταση αλλαξοπίστησε και βαπτίστηκε χριστιανός γιατί κατάλαβε πως εκεί βρίσκεται ο πραγματικός Θεός κι όχι στη δική του θρησκεία.










Σελίδες