Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στο ύψωμα πάνω από το Μέρωνα Αμαρίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στο ύψωμα πάνω από το Μέρωνα Αμαρίου

 


Σε λόφο πάνω από το Μέρωνα Αμαρίου και σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων είναι κτισμένος ο ναός του Προφήτη Ηλία.


Λέγεται πως στην περιοχή αυτή υπήρχε πολύ παλιά ναός μέχρι και το 1860, ωστόσο ίχνη του δεν βρέθηκαν.


Κατασκευασμένος από πέτρα και ξύλο ο Προφήτης Ηλίας δεσπόζει στην περιοχή προσφέροντας απέραντη θέα προς τον οικισμό του Μέρωνα, τα ορεινά του Αμαρίου μέχρι και τη θάλασσα στα νότια.


Το κτίσμα του Προφήτη Ηλία, κατασκευασμένο σε ρυθμό βυζαντινό, σταυροειδή με τρούλο, δεν είναι μεγάλο σε μέγεθος όμως πρόκειται για ένα όμορφο ξωκλήσι, απόλυτα ταιριαστό με το τοπίο που το περιβάλει.


Στο εσωτερικό του κυριαρχεί ξυλόγλυπτο τέμπλο με φυτική διακόσμηση και δυο δεσποτικές εικόνες όπου έχουν ενσωματωθεί οι τέσσερις, που είθισται να πλαισιώνουν τα εκκλησιαστικά τέμπλα, με τις μορφές του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, του Χριστού, της Βρεφοκρατούσας Παρθένου και του τιμώμενου Προφήτη Ηλία.




Λίγα μέτρα ψηλότερα από τον Προφήτη Ηλία ξεχωρίζουν τα ερείπια ενός οθωμανικού Κουλέ, με βοηθητικούς χώρους, κτίσμα που είναι  κατανοητό γιατί φτιάχτηκε σε αυτό το σημείο όπου η θέα είναι απεριόριστη και ο έλεγχος κάθε σπιθαμής της περιοχής που απλώνεται μπροστά του εύκολος και ανεμπόδιστος.  


Δείτε επίσης:


Ο τουρκικός κουλές των Αποστόλων-Μέρωνα Αμαρίου στο Ρέθυμνο








Σελίδες