Αγία Μαύρα: Η προστάτιδα της Λευκάδας και το παρεκκλήσι της στη Μονή Δισκουρίου στο Μυλοπόταμο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Αγία Μαύρα: Η προστάτιδα της Λευκάδας και το παρεκκλήσι της στη Μονή Δισκουρίου στο Μυλοπόταμο

 

 


Στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Δισκουρίου, στο Μυλοπόταμο, βρίσκονται διάσπαρτα, εντός και εκτός του περιβόλου του, αρκετά παρεκκλήσια.


Μεταξύ αυτών κι ένα πολύ μικρό εκκλησάκι που αφιερώθηκε στο αγαπημένο ζευγάρι του Αγίου Τιμοθέου και της Αγίας Μαύρας, δυο Αγίων που μαρτύρησαν μαζί αλλά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί στην Κρήτη. Έχουν όμως ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Λευκαδιτών που τιμούν μάλιστα την Αγία Μαύρα ως προστάτιδα τους. Στη μονή Δισκουρίου η ιστορία των δυο Αγίων και τα μαρτύρια που υπέμειναν ήταν αρκετά για να διαμορφωθεί χώρος λατρείας τους και να συμπεριληφθούν στα πρόσωπα που τιμά κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, οπότε και γιορτάζουν.




Ποιοι ήταν οι Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα


Οι Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα, γεννήθηκαν και έζησαν τον 3ο αιώνα, στη κωμόπολη Παναπέα στην Θηβαΐδα της Αιγύπτου.


Ο Τιμόθεος ήταν αναγνώστης και κήρυκας του Ευαγγελίου και εκτελούσε τα ιερατικά του καθήκοντα με μεγάλο ζήλο πράγμα που έκανε τους ειδωλολάτρες κατοίκους της περιοχής να τον καταγγείλουν στον αδίστακτο έπαρχο Αρριανό, είκοσι μόλις μέρες μετά τον γάμο του με την Αγία Μαύρα.


Ο Αρριανός κάλεσε τον Τιμόθεο να παραδώσει τα ιερά βιβλία του στην πυρά. Εκείνος αρνήθηκε με παρρησία με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε σειρά μαρτυρίων.


Πρώτα τοποθέτησαν μέσα στα αυτιά του πυρακτωμένα σίδερα, με αποτέλεσμα να λιώσουν οι κόρες των ματιών του και να πέσουν στο έδαφος. Στη συνέχεια έδεσαν τους αστραγάλους του πάνω σε τροχό βασανιστηρίων και σφράγισαν το στόμα του με φίμωτρο. Έπειτα έδεσαν μια βαριά πέτρα στον τράχηλό του και τον κρέμασαν σε ένα δέντρο.


Για να κάμψει το σθένος του ο έπαρχος στράφηκε προς τη σύζυγό του Μαύρα, την οποία στην αρχή κολάκευε για να θυσιάσει στο είδωλα και μην ακολουθήσει τη τακτική του συζύγου της.


Με παραίνεση όμως του άντρα της η Μαύρα ομολόγησε κι εκείνη την πίστη της στον Θεό. Τότε ο Αρριανός διέταξε τον άγριο βασανισμό της Αγίας, η οποία καθ' όλη τη διάρκεια των μαρτυρίων της έψαλε.


Πρώτα της ξερίζωσαν τις τρίχες του κεφαλιού και στη συνέχεια της έκοψαν τα δάχτυλα. Έπειτα την βύθισαν ολόκληρη μέσα σε ένα καζάνι γεμάτο νερό που κόχλαζε, χωρίς να πάθει το παραμικρό.


Τότε ο Αρριανός διέταξε να σταυρώσουν και τους δυο Αγίους.Ενώ η Αγία Μαύρα ήταν κρεμασμένη στο σταυρό, λέγεται πως την πλησίασε ο διάβολος, προσφέροντάς της ένα ποτήρι γεμάτο με μέλι και γάλα. Της συνιστούσε μάλιστα να το πιεί για να μην φλογίζεται από τη δίψα.


Η Αγία όμως δεν ενέδωσε. Χρειάστηκε να περάσουν εννέα μαρτυρικές ημέρες πάνω στο σταυρό πριν παραδώσουν και οι δύο την ψυχή τους στον Κύριο και έτσι το ζευγάρι συγκαταλέχθηκε στην φάλαγγα των μαρτύρων της Ορδόδοξης Εκκλησίας.


Η Αγία Μαύρα από το 1.331 μ.Χ. θεωρείται και τιμάται ως πολιούχος της Λευκάδας, η οποία παλιότερα ονομαζόταν και «Αγία Μαύρα».Μέσα στο Φράγκικο Κάστρο, στα βόρεια του νησιού, υπήρχε μεγαλοπρεπής ναός της, που καταστράφηκε το 1810 μ.Χ., καθώς οι Άγγλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν το Φρούριο.


Σήμερα, ένα μικρό εκκλησάκι προς τιμήν της Αγίας Μαύρας και του συζύγου της, Αγίου Τιμοθέου, υπάρχει στην θέση παλιού προμαχώνα του Φρουρίου, ο οποίος διαμορφώθηκε το 1886 μ.Χ. σε ναό.








Σελίδες