Οι όμορφες παραλίες της Αρμενόπετρας και Μονομπούκας νότια της Βιάννου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Οι όμορφες παραλίες της Αρμενόπετρας και Μονομπούκας νότια της Βιάννου

 


Νότια της Βιάννου, και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, βρίσκονται οι παραλίες Αρμενόπετρα και Μονομπούκα.


Οριοθετούνται ανάμεσα στις πιο γνωστές παραλίες και περιοχές στα νότια του Ηρακλείου, αυτές του Κερατόκαμπου και της Άρβης.


Η Αρμενόπετρα βρίσκεται νοτιοανατολικά της πόλης του Ηράκλειου, από το οποίο απέχει 66 χιλιόμετρα, και νότια του οικισμού της Βιάννου απ’ όπου φτάνει κανείς μετά από 12,6 χιλιόμετρα.


Είναι μια όμορφη παραλία με άμμο και βότσαλο κι όταν δεν φυσάει τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα.


Βλέποντας κανείς το βράχο που υψώνεται μέσα στο νερό καταλαβαίνει αμέσως από πού πήρε το όνομα της καθώς μοιάζει να έχει πανί και να αρμενίζει στη θάλασσα.


Η συγκεκριμένη παραλία δεν είναι οργανωμένη και είναι ιδανική λύση για εκείνους που δεν θέλουν πολυκοσμία στο μπάνιο τους.




Πίσω, και λίγο πριν την παραλία της Αρμενόπτρας, θα δείτε τους αμμόλοφους που τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζουν κρινάκια της θάλασσας προσφέροντας εντυπωσιακές εικόνες.


Ακριβώς σε συνέχεια της Αρμενόπετρας, στα δυτικά, θα συναντήσετε την μικρή παραλία της Μονομπούκας (σχεδόν 14 χιλιόμετρα νότια της Βιάννου). Πάνω απ' αυτήν υπάρχει μικρός οικισμός με την ίδια ονομασία. Το γιατί ονομάζεται Μονομπούκα δε γνωρίζουμε ωστόσο υποθέτουμε πως επειδή στο σημείο υπάρχουν βράχια που δημιουργούν ένα άνοιγμα σαν πόρτα και η λέξη μπούκα σημαίνει ακριβώς αυτό ενδέχεται να υπάρχει μια σχέση.


Πάντως και η παραλία της μονομπούκας είναι αμμουδερή με βότσαλα και χωρίς οργάνωση κι αποτελεί άλλη μια εξαιρετική επιλογή για μπάνιο.

 



Μονομπούκα


Οι βράχοι πίσω από την παραλία της Μονομπούκας έχουν ένα πολύ χαρακτηριστικό έντονο χρώμα 









Σελίδες