Δέλτα ποταμού Αναποδάρη-Ένας σημαντικός υγροβιότοπος που αξίζει προστασίας και ανάδειξης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Δέλτα ποταμού Αναποδάρη-Ένας σημαντικός υγροβιότοπος που αξίζει προστασίας και ανάδειξης

 


Ανάμεσα στον Τσούτσουρα και το Καστρί της Βιάννου, στη περιοχή Δέρματος, σχηματίζεται το Δέλτα του ποταμού Αναποδάρη.


Ο Αναποδάρης συγκεντρώνει εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από τις κεντρικές και νότιες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ακόμα και από την οροσειρά της Δίκτης, και τις οδηγεί στη θάλασσα, διασχίζοντας αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων.


Το Δέλτα των εκβολών του καλύπτει μια μεγάλη έκταση την οποία χαρακτηρίζει η ποικιλία φυτών αποτελώντας και χώρο διαβίωσης ή προσωρινού περάσματος πολυάριθμων πτηνών και άλλων υδρόβιων ειδών.


Λειτουργεί έτσι ως ένας υγροβιότοπος μεγάλης αξίας για την περιοχή, που σε γενικές γραμμές ακόμα διατηρεί τον παρθένο χαρακτήρα της.


Δυστυχώς το Δέλτα του Αναποδάρη μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει αξιοποίησης και προστασίας.


Αμέσως μετά τον κεντρικό δρόμο βλέπουμε στις όχθες του ποταμού μπάζα και άλλα σκουπίδια που με ευκολία εναποθέτουν εκεί όσοι αναζητούν μια εύκολη λύση για να τα ξεφορτωθούν, χωρίς αυτό να τους  κοστίσει.


Ο δρόμος που οδηγεί ως τη θάλασσα και την απόληξη του ποταμού είναι στενός και κακοδιατηρημένος ενώ δεν υπάρχει καμία υποδομή για να επισκεφθεί την περιοχή και να παραμείνει εκεί κάποιος από τους πολλούς λάτρεις παρατήρησης πουλιών που επισκέπτονται την Κρήτη.


Εννοείται πως τον όμορφο αυτό τόπο δεν μπορούν να χαρούν και οι υπόλοιποι φυσιολάτρες κάνοντας έναν περίπατο και χαλαρώνοντας στις μεγάλες εκτάσεις που πλαισιώνουν τις όχθες του.


Σήμανση επίσης, που να γνωστοποιεί την ύπαρξη του αλλά και την ανάγκη προστασίας του, δεν υφίσταται.











Σελίδες