Παραλία Δέρματος στα νότια της Βιάννου-Απομονωμένη και με λιγοστό κόσμο το καλοκαίρι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Παραλία Δέρματος στα νότια της Βιάννου-Απομονωμένη και με λιγοστό κόσμο το καλοκαίρι

 



Σε απόσταση περίπου 59 χιλιομέτρων νότια του Ηρακλείου και λιγότερο από 5 χιλιόμετρα ανατολικά του Τσούτσουρα  απλώνεται η παραλία Δέρματος.Ουσιαστικά εκεί βλέπουμε την απόληξη του ποταμού Αναποδάρη.


Εκτεταμένη παραλία, με καθαρά νερά, αρκετά αλμυρίκια και χοντρό βότσαλο επιλέγεται από λίγους λουόμενους τους θερινούς μήνες αφού σε κοντινές αποστάσεις συναντάμε περισσότερο δημοφιλείς παραλίες, όπως εκείνες του Τσούτσουρα, του Ληστή, του Καστρίου, του Σκούρου, του Κερατόκαμπου.


Επίσης στην συγκεκριμένη παραλία δεν υπάρχουν υποδομές και οργάνωση για τους επισκέπτες, όπως ομπρελοκαθίσματα και επιχειρήσεις για καφέ και φαγητό.


Έτσι προσφέρεται για άτομα που θέλουν να απομονωθούν και να μην ακούνε τίποτα περισσότερο από τον ήχο του κύματος, που δεν είναι σπάνιο στη Δέρματο καθώς πρόκειται για μια ανοικτή και ελάχιστα προφυλαγμένη από τους ανέμους παραλία.




Η απόβαση των Αράβων


Αξίζει να σημειώσουμε πως στην περιοχή ανάμεσα στη Δέρματο με τις εκβολές του Αναποδάρη και το Ληστή φέρεται να είχαν αποβιβαστεί οι Άραβες της Ανδαλουσίας του Abu Hafs, με περίπου 40 πλοία.


Σύμφωνα με τον ιστορικό-αρχαιολόγο, Νίκο Γιγουρτάκη, τουλάχιστον τέσσερις χάρτες της Ενετοκρατίας εντοπίζουν στα νότια της Βιάννου τη θέση Χάρακας και συγκεκριμένα το ακρωτήριο που φέρει αυτό το όνομα, όπου έγινε η απόβαση. Μεταγενέστεροι χάρτες δεν αναφέρουν πουθενά ακρωτήριο με την ονομασία Χάρακας κι αυτό είχε μπερδέψει τους ιστορικούς που έδιναν ο καθένας και μια διαφορετική εκδοχή του πιθανού σημείου απόβασης.


Στα νότια της Βιάννου ωστόσο και στο σημείο που αναφέρει ο κ. Γιγουρτάκης, λόγω βάθους, μπορούσαν και να προσεγγίσουν τα πλοία των Αράβων αλλά και να βρουν αρκετό χώρο για να στήσουν το στρατόπεδο τους με μπόλικο πόσιμο νερό και κυρίως χωρίς κανείς να μπορεί να τους ενοχλήσει αφού η περιοχή δεν διέθετε οχυρά και ήταν ερημική. 


Δείτε επίσης:


Η παραλία και ο βράχος του Ληστή-Κρυστάλλινο νερό και εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον






Σελίδες