Η παραλία και ο βράχος του Ληστή-Κρυστάλλινο νερό και εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Η παραλία και ο βράχος του Ληστή-Κρυστάλλινο νερό και εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον



Είναι σίγουρα μια από τις ωραιότερες παραλίες στα νότια του Ηρακλείου κι όσοι έχουν κολυμπήσει στα νερά της έχουν να πουν για το πόσο κρυστάλλινα και καθαρά είναι.

Θα τη συναντήσετε ανάμεσα στον Τσούτσουρο και το Καστρί της Βιάννου, σε συνέχεια της παραλίας Δέρματος.

Της Ελένης Βασιλάκη

Κύριο χαρακτηριστικό της οι σχηματισμοί των βράχων μέσα στη θάλασσα της αλλά και ο τεράστιος βράχος με τις σπηλαιώσεις που στέκει προστατευτικά πάνω της και ονομάζεται βράχος του Ληστή.

Το καλό με αυτή την παραλία είναι πως δεν είναι οργανωμένη κι έτσι δεν έχει χάσει τον ωραίο χαρακτήρα της, αν και τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν μέρες που γεμίζει από κόσμο οπότε δύσκολα κανείς θα βρει ακόμα και χώρο να απλώσει την πετσέτα του.

Ο μεγάλος βράχος που βρίσκεται μέσα στο νερό αλλά και κάποιοι μικρότεροι σχηματίζουν 2-3 μικρά κολπάκια, με άμμο και βότσαλα, που προσφέρουν κάποια ελάχιστη απομόνωση.

Από την ακτή μπορείτε να στρέψετε το βλέμμα ψηλά και να θαυμάσετε τις σπηλαιώσεις που δεσπόζουν στο βράχο του Ληστή.

 Αν θέλετε να τις επισκεφθείτε υπάρχει ένα μικρό μονοπάτι περιμετρικά τους, όμως αν δεν έχετε εμπειρία στο κατέβασμα απότομων βράχων και παρέα δεν σας το προτείνουμε.

Οι σπηλαιώσεις αυτές δεν έχουν μεγάλο βάθος ωστόσο διαθέτουν πανέμορφους χρωματισμούς και είναι καρδιόσχημες, αν και, δυστυχώς, δεν έχουν γλυτώσει ούτε αυτές από τους ανεγκέφαλους με τα σπρέι και τις μπογιές, που αφήνουν όπου βρεθούν τη σφραγίδα τους.

Πάνω από το βράχο του Ληστή φαίνεται να υπήρχε κτίσμα-περίβολος και κατά το παρελθόν φρυκτωρία. Γενικότερα η περιοχή αυτή έχει ιστορία, άγνωστη στους πολλούς, καθώς στο σημείο ανάμεσα στη Δέρματο και το Καστρί φέρεται να είχε γίνει, υπό άκρα μυστικότητα, η απόβαση των Αράβων στην Κρήτη.

Σχετικά με την ονομασία τώρα της περιοχής Ληστής έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες. Είναι πιθανόν επειδή το σημείο ήταν ιδανικό για το άραγμα πλοίων, να αποτελούσε καταφύγιο πειρατών που λυμαίνονταν τις θάλασσες ληστεύοντας διερχόμενα πλεούμενα.



















Ότι απέμεινε από τα κτίσματα στην κορυφή του βράχου του ληστή




Σελίδες