Το εντυπωσιακό φαράγγι της Κριτσάς με τα στενά και ψηλά τοιχώματα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Το εντυπωσιακό φαράγγι της Κριτσάς με τα στενά και ψηλά τοιχώματα

 


Λίγο έξω από τον όμορφο και γραφικό οικισμό της Κριτσάς, στο Μεραμπέλλο Λασιθίου, βρίσκουμε την αφετηρία του εντυπωσιακού και σηματοδοτημένου φαραγγιού της περιοχής.


Το φαράγγι της Κριτσάς απλώνεται σ’ ένα μήκος κάτι παραπάνω από δέκα χιλιόμετρα φθάνοντας ως το χωριό Τάπες. Ωστόσο αν κάποιος το επιθυμεί μπορεί να καλύψει τη μισή διαδρομή και ακολουθώντας παλιό μονοπάτι να βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Λατούς κι από εκεί να επιστρέψει στην Κριτσά.


Οι εικόνες που συναντά όποιος περπατήσει το συγκεκριμένο φαράγγι είναι μαγικές: Στενά περάσματα με ψηλά τοιχώματα, φυσικά σκαλοπάτια βράχων και κατάφυτα ανοίγματα.


Η πεζοπορία γίνεται με σχετική ευκολία αν και χρειάζεται προσοχή γιατί σε σημεία τα βράχια γλιστρούν και υπάρχει κίνδυνος πτώσης.


Βέβαια έχουν τοποθετηθεί κάποια μεταλλικά στηρίγματα για να μπορεί κάποιος να πατήσει ή να πιάσει με τα χέρια του και να στηριχθεί ενώ σ’ ένα βραχώδες ανέβασμα του υπάρχει και σχοινί.


Η βλάστηση, στο μεγαλύτερο κομμάτι του φαραγγιού, είναι πυκνή κι έτσι η δροσιά που προσφέρει είναι μεγάλη.


Αν το επισκεφθείτε ωστόσο βροχερούς μήνες (δεν συνιστάται χειμώνα) σίγουρα θα συναντήσετε σε μεγάλα κενά που δημιουργούν οι βράχοι νερό που πρέπει να προσπεράσετε ή αλλιώς να βραχείτε για να περάσετε απέναντι.


Η σήμανση εντός του φαραγγιού είναι αρκετά καλή και υποβοηθητική, οπότε δεν διατρέχετε κίνδυνο να χαθείτε.


Η γαλήνη που προσφέρει η διάσχιση του διακόπτεται ανά διαστήματα από το κελάιδισμα των πουλιών, που φωλιάζουν στα δέντρα του, ενώ πλούσια είναι και η υπόλοιπη χλωρίδα που μπορείτε να θαυμάσετε με πληθώρα βοτάνων, λουλουδιών και χαμηλών θάμνων που σκορπούν τα αρώματα τους.  













Σελίδες