Ο ερειπωμένος βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννου στη Ροτασανή Κεφάλα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Ο ερειπωμένος βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννου στη Ροτασανή Κεφάλα

 


Στις παρυφές της Ροτασανής Κεφάλας, λίγο χαμηλότερα από τον Άγιο Ευμένιο και τις αρχαιότητες, συναντάμε τα ερείπια του βυζαντινού ναού που η παράδοση θέλει να ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη.


Ο βόρειος τοίχος του, τμήμα του νότιου και του δυτικού στέκουν ακόμα όρθιοι μαρτυρώντας πως επρόκειτο για ένα μονόχωρο καμαροσκεπή ναό, ενδεχομένως με δίρριχτη κεραμωτή στέγη, η οποία σήμερα έχει καταπέσει.


Τυφλά αψιδώματα, στρογγυλά στην εξωτερική και οξυκόρυφα στην εσωτερική όψη του βόρειου τοίχου διακοσμούν το ναό.


Η είσοδος του είναι φτιαγμένη από πελέκια όπως και το μικρό τετράγωνο παράθυρο στο βόρειο τοίχο. Στο θύρωμα μάλιστα της εισόδου διακρίνεται κατά μήκος, μια διπλή, ευθύγραμμη λάξευση. Πρόκειται για χαρακτηριστικό της Ενετοκρατίας βενετογοτθικό θύρωμα. Το κτίσμα εξάλλου χρονολογείται κάπου μέσα στον 15ο  αιώνα.


Ο ναός φαίνεται ότι ήταν γεμάτος τοιχογραφίες που όμως όταν έπεσε η οροφή και έμεινε εκτεθειμένος στα καιρικά φαινόμενα χάθηκαν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία.


Διασώζονται ελάχιστα ίχνη τοιχογραφιών. Ολόκληρη παράσταση, αλλά αρκετά φθαρμένη, διατηρείται μόνο στο σφαιρικό τρίγωνο της βορειοδυτικής γωνίας του νάρθηκα. Τα προηγούμενα χρόνια που μπορούσε να τη διακρίνει κάποιος καλύτερα έβλεπε μια μορφή καθιστή, σε στάση τριών τετάρτων, με φωτοστέφανο και πλούσια ένδυση. Πίσω από τη μορφή υψώνονταν κτήρια. Στα χέρια κρατούσε πιθανόν βιβλίο, ενώ ένα δεύτερο ήταν ανοιχτό, μπροστά πάνω σε αναλόγιο. Ίσως να επρόκειτο για έναν από τους τέσσερις Ευαγγελιστές. Δεν αποκλείεται οι άλλοι τρείς να κοσμούσαν τις υπόλοιπες γωνίες του ναού.


(Αντλήθηκαν πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροτασίου "Το Ρύτιον")


Δείτε επίσης:


Το ξωκλήσι του Αγ. Ευμενίου στη Ροτασανή Κεφάλα-Κτισμένο στα ερείπια βυζαντινού ναού








Αχνά διακρίνονται τα περιγράμματα μορφών από τις τοιχογραφίες 




Σελίδες