Ο παλιός τοιχογραφημένος ναός του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή στα Χάμπαθα Αποκορώνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Ο παλιός τοιχογραφημένος ναός του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή στα Χάμπαθα Αποκορώνου

 




Στο μικρό χωριό Χάμπαθα, στον Αποκόρωνα Χανίων, συναντάμε το ναό του Αγίου Γεωργίου που τιμάται την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή, στις 3 Νοεμβρίου.


Κτίστηκε το 1470 και η χρήση του σήμερα είναι νεκροταφειακή. Το πώς ένας νεκροταφειακός ναός έχει αφιερωθεί στον Άγιο που τιμάται μια ημέρα ιδιαίτερα γιορτινή για τους Κρητικούς, η οποία συμπίπτει με το άνοιγμα των βαρελιών του νέου κρασιού και τη δοκιμή του, είναι άγνωστο.


Πρόκειται για ένα ναό κατάγραφο που δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση στους ναούς όπου βλέπουμε φθορές στις τοιχογραφίες που τους κοσμούν από την υγρασία και το πέρασμα των αιώνων. Κάποια στιγμή φαίνεται ωστόσο εδώ οι τοιχογραφίες να συντηρήθηκαν από την αρχαιολογική υπηρεσία όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει σε αρκετές εξ αυτών.


Είναι ένας μόνοχωρος και καμαροσκεπής ναός με ένα σφενδόνιο που κάποτε υπήρξε τοιχογραφημένο. Σώζονται στην είσοδο του, ψηλά πάνω από το θύρωμα, δυο πινάκια, που σίγουρα δεν ήταν και τα μοναδικά που την στόλιζαν.


Στο εσωτερικό του οι λαϊκότροπες τοιχογραφίες καταλαμβάνουν κάθε σπιθαμή του. Αλλού διακρίνονται πλήρως κι αλλού είναι μισοκατεστραμμένες ή εντελώς φθαρμένες και καλυμμένες με επίχρισμα.


Στην κόγχη του Ιερού ξεχωρίζει η μορφή του Παντοκράτορα και κάτω απ αυτόν οι συλλειτουργούντες ιεράρχες.Διακρίνονται επίσης αρκετές παραστάσεις από το χριστολογικό κύκλο αλλά και από το βίο του τιμώμενου Αγίου Γεωργίου.










Σελίδες