Ο Άγιος Γεώργιος στη θέση Κουρκουλός στο Ροδάκινο-Εκεί πρωτο-υψώθηκε η επαναστατική σημαία το 1821 - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Ο Άγιος Γεώργιος στη θέση Κουρκουλός στο Ροδάκινο-Εκεί πρωτο-υψώθηκε η επαναστατική σημαία το 1821

 


Σε ύψωμα πάνω από το Ροδάκινο, στα νότια του Ρεθύμνου, και στη θέση Κουρκουλός είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Γεωργίου και στην αυλή του το μνημείο-υπενθύμιση ενός σημαντικού ιστορικού γεγονότος για την Κρήτη, που έλαβε χώρα στο σημείο αυτό.


Εκεί υψώθηκε για πρώτη φορά στο νησί η σημαία της Επανάστασης το 1821.


Στην ίδια περιοχή, όπως μας περιέγραψαν ντόπιοι, ήταν κτισμένος ο πρώτος οικισμός του Ροδακίνου από τον οποίο σώζονταν ελάχιστα ερείπια, πριν από χρόνια, πριν ο τόπος καλλιεργηθεί και χρησιμοποιηθεί για τη βόσκηση των κοπαδιών.




Ο ναός του Αγίου Γεωργίου ήταν ο νεκροταφειακός του πρώτου εκείνου χωριού ενώ υπήρχε μια παράδοση που ήθελε να διαθέτει μια χρυσή καμπάνα, την οποία έκρυψαν οι χριστιανοί για να μην πέσει στα χέρια των Οθωμανών, κι έκτοτε η τύχη της αγνοείται.


Πρόκειται για ένα μονόχωρο ναό με ξύλινο τέμπλο, το οποίο φιλοξενεί αρκετές εικόνες και παραστάσεις από το βίο του τιμώμενου Αγίου Γεωργίου, που γιορτάζει στις 3 Νοεμβρίου (Ανακομιδή των Λειψάνων του). 


Για τον ακριβή χρόνο κτίσης του ναού του Αγίου Γεωργίου δεν έχουμε πληροφορίες. Το κτίσμα που βλέπουμε ωστόσο σήμερα έχει ανακαινισθεί και διαμορφωθεί ο εξωτερικός του χώρος για να δέχεται περισσότερους πιστούς, τόσο κατά τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου το Νοέμβριο όσο και το Μάιο, οπότε τιμάται η επέτειος της ύψωσης της σημαίας της Επανάστασης.


Πίσω από το ιστορικό αυτό γεγονός να σημειώσουμε πως βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πρέβελη με τον τότε ηγούμενο της Μελχισεδέκ Τσουδερό.


Όπως περιγράφει ο ιστορικός Ιωάννης Μουρέλλος:


«Εις το Μοναστήριον του Πρέβελη και στον μεγαλεπήβολο Ηγούμενο του Μελχισεδέκ ανήκει, χωρίς αμφισβήτηση, η τιμή της διοργανώσεως, του οπλισμού και του ετοιμοπόλεμου του πρώτου μάχιμου σχηματισμού της επαναστάσεως του 21 στην Κρήτη.


Και πρώτη πράξις γενικωτέρας σημασίας (η οποία πυροδότησε την επανάσταση στο νησί) ήταν η τουρκική επιδρομή του Ψαροσμαήλη και η καταστροφή του Πρέβελη».


Ο ηγούμενος Μελχισεδέκ είχε πάρει τότε την πρωτοβουλία να υψώσει την επαναστατική σημαία στη θέση Κουρκουλός, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, μετά τη Θεία Λειτουργία, το πρωί της 24ης Μαίου 1821.


Ο Μελχισεδέκ στη συνέχεια, μαζί με το ένοπλο σώμα που είχε προετοιμάσει, έφυγαν προς τα Σφακιά όπου στις 29 Μαίου κηρύχθηκε επίσημα η Επανάσταση κατά των Οθωμανών στη Μονή της Παναγίας της Θυμιανής.


Δείτε επίσης:


Μονή Πρέβελη: Ο Ηγούμενος του Μελχισεδέκ ο πρώτος που ύψωσε την επαναστατική σημαία το Μάϊο του 1821


Το μνημείο στον περίβολο του Αγίου Γεωργίου

Η μοναδική τοιχογραφία του ναού στο χώρο του Ιερού



Σελίδες