Ο όμορφος καταρράκτης στο Παντέλι-Προοπτικές για φυσιολατρικές διαδρομές στην περιοχή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Ο όμορφος καταρράκτης στο Παντέλι-Προοπτικές για φυσιολατρικές διαδρομές στην περιοχή

 


Ανάμεσα στους οικισμούς Χανδρά, Νέα Πραισό, Άγιο Σπυρίδωνα και Σκλάβους Σητείας βρίσκεται το Παντέλι. Επί Ενετοκρατίας υπήρξε οικισμός, όμως όταν αυτός έσβησε από το χάρτη το όνομα του διατηρήθηκε στην περιοχή και σήμερα ακούγοντας το σε παραπέμπει σε έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς αλλά και στον ποταμό που τον διασχίζει και προσφέρει απλόχερα τα νερά του για να οργιάσει η βλάστηση.


Τόπος με έντονα ιστορικά απομεινάρια αλλά και εικόνες ξεχωριστές το Παντέλι, πέρα από κάποιες καλλιέργειες ελιάς που αναπτύχθηκαν εκεί, δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε και αξίζει. Το ποτάμι του καλύπτει μια μεγάλη διαδρομή, φθάνοντας ως τη Σητεία, ενώ σε όλο το μήκος του πλαισιώνεται από πλατάνια, καλαμιές, δάφνες, κισσό, αγριελιές, πανύψηλα κυπαρίσσια κι άλλα δέντρα και υδροχαρείς θάμνους.


Θα μπορούσε εύκολα να γίνει παράδεισος φυσιολοτρικών διαδρομών, χωρίς παρεμβάσεις που θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του.


Κάπως έτσι βλέπει την περιοχή ο πρόεδρος της Πραισού, Νίκος Κοκκινάκης ο οποίος εδώ και λίγο καιρό προσπαθεί να αναδείξει ειδικά το κομμάτι του Παντέλι όπου σχηματίζεται ένας εντυπωσιακός καταρράκτης, με άφθονο νερό όλο το χρόνο.




Έχοντας εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση, προχώρησε σε μια πρώτη διάνοιξη και σήμανση του μονοπατιού (από την πλευρά του χωριού του) που οδηγεί στον καταρράκτη έτσι ώστε οι επισκέπτες της περιοχής να μπορούν να τον εντοπίσουν και να απολαύσουν το θέαμα που προσφέρει.


Οι παρεμβάσεις για τη φυσιολοτρική αξιοποίηση του ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί όμως βρίσκονται σε καλό δρόμο και θα ωφεληθούν απ αυτές, όπως φαίνεται, όλοι οι γειτονικοί οικισμοί.


Το σημείο όπου βλέπουμε τον καταρράκτη έχει να προσφέρει κι άλλες ενδιαφέρουσες εικόνες καθώς πλαισιώνεται από αρκετούς ερειπωμένους νερόμυλους και θεόρατα δέντρα κάθε είδους.


Σε κοντινή απόσταση βλέπουμε το βυζαντινό ναό του Χριστού με πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο αλλά και τον ερειπωμένο ναό του Αγίου Αντωνίου.


Παλαιότερα, σε σκιερό και εντυπωσιακό σημείο στο Παντέλη, διαμορφώθηκε και χώρος για ανάπαυση με πέτρινο πάγκο, βρύση και καθίσματα, που σήμερα περιμένει τον επισκέπτη να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει κάτω από τα ψηλά και με πλούσιο ίσκιο δέντρα.


Πρόσβαση προς τον καταρράκτη για εκείνους που τους αρέσει το περπάτημα υπάρχει και από την πλευρά του Χανδρά και από την πλευρά της Πραισού και του Αγίου Σπυρίδωνα ενώ δεν είναι δύσκολη η προσέγγιση ούτε από τους Σκλάβους. Βέβαια σε κάποια σημεία, ορισμένων εκ των παραπάνω διαδρομών, τα μονοπάτια δεν είναι ακόμα ευκρινή.


Δείτε επίσης:


Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Παντέλι του Χανδρά Σητείας



Αν ανέβει κάποιος και ακολουθήσει το ποτάμι λίγο πιο πάνω από τον μεγαλύτερο καταρράκτη θα βρει κι άλλους μικρούς αλλά εξαιρετικά ορμητικούς.

Στο βάθος ο ποταμός Παντέλης με την πλούσια βλάστηση του, φθάνει ως τη Σητεία

Λέγεται πως οι νερόμυλοι σε όλη τη διαδρομή του ποταμού Παντέλι ξεπερνούν τους 60





 

Σελίδες