Κράταιγος ή Τρικουκιά: Το γιατρικό της καρδιάς - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Κράταιγος ή Τρικουκιά: Το γιατρικό της καρδιάς


 


Αυτή την εποχή μπορεί κανείς να δει στην ύπαιθρο της Κρήτης τον κράταιγο ή τρικουκιά, όπως συνήθως τον αποκαλούμε, στις μεγάλες του δόξες.


Οι πολυάριθμοι κατακόκκινοι καρποί του δημιουργούν εικόνες ονειρεμένες αλλά όσοι ξέρουν αυτό το είδος εκτιμούν όχι μόνο την ομορφιά τους αλλά και τις ιδιότητες που παρουσιάσουν αυτά τα μικροσκοπικά μηλαράκια.


Λέγεται πως το όνομα κράταιγος έχει να κάνει με την κραταιότητα και το σθένος που προσφέρει, ενώ το τρικουκιά με τα 2-3 κουκούτσια που βρίσκουμε μέσα σε κάθε καρπό.


Ο κράταιγος ήταν γνωστός κατά το Μεσαίωνα ως σύμβολο της ελπίδας και τον χορηγούσαν για να αντιμετωπίσουν πολλές ασθένειες.Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για διαταραχές της καρδιάς και του κυκλοφορικού και ιδιαίτερα για τη στηθάγχη.


Οι βοτανοθεραπευτές της Δύσης το θεωρούν ως τροφή της καρδιάς, που βελτιώνει τη ροή του αίματος στους καρδιακούς μυς και επαναφέρει στο κανονικό τους καρδιακούς παλμούς. Πρόσφατες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την εγκυρότητα αυτών των χρήσεων.


Ο κράταιγος είναι θάμνος και φέρει αγκάθια ενώ φθάνει σε ύψος τα 6-15 μέτρα, γίνεται δηλαδή σαν ένα πολύ ψηλό δέντρο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

 



Απαντάται σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα στα αραιά δάση. Η εποχή της άνθησης του είναι Απρίλιος-Ιούνιος. Χρησιμοποιούμενα μέρη του για θεραπευτικούς σκοπούς είναι τα φύλλα, τα άνθη του, που συλλέγονται κατά τη στιγμή που ανοίγουν, και οι κόκκινοι καρποί του που είναι άνοστοι και συλλέγονται στο τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου.


Παρά το μικρό τους μέγεθος αυτοί οι καρποί,τα φύλλα και τα άνθη περιέχουν βιοφλαβονοειδή, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, ανθοκυανιδίνες και προανθοκυανιδίνες, που έχουν επίδραση στο καρδιοαγγειακό σύστημα.Η κύρια φαρμακευτική του επίδραση οφείλεται στο ότι περιέχει βιοφλαβονοειδή. Αυτά τα συστατικά χαλαρώνουν και διαστέλλουν τις αρτηρίες, ιδιαίτερα τη στεφανιαία αρτηρία. Αυτό αυξάνει τη ροή του αίματος στους καρδιακούς μυς και μειώνει τα συμπτώματα της στηθάγχης.Ένας σημαντικός αριθμός δοκιμών έχει επιβεβαιώσει την αξία του κράταιγου για τη θεραπεία της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας.


Ο κράταιγος είχε χρήση παραδοσιακά στην Ευρώπη για τις πέτρες των νεφρών και της ουροδόχου κύστης και ως διουρητικό. Οι βοτανολογίες του 16ου και του 18ου αιώνα, αναφέρουν αναλυτικά πως τον χρησιμοποιούσαν.Η σύγχρονη χρήση του κράταιγου, για τα προβλήματα του κυκλοφορικού και της καρδιάς, προέρχεται από έναν Ιρλανδό γιατρό, ο οποίος άρχισε να τον χρησιμοποιεί με επιτυχία στους ασθενείς του για αυτές τις παθήσεις, προς το τέλος του 19ου αιώνα.


Ο κράταιγος είναι ισχυρό καρδιοτονωτικό, που επιτρέπει την αποκατάσταση της υπότασης και της υπέρτασης, της ταχυκαρδίας και της αρρυθμίας. Ακόμα, είναι σπασμολυτικός και καταπραϋντικός και πολύ αποτελεσματικός για την καταπολέμηση της αϋπνίας που οφείλεται σε νευρική υπερένταση, αφού ελαττώνει τις εξάψεις του νευρικού συστήματος καθώς και της στηθάγχης.Επιπλέον, ο κράταιγος προφυλάσσει από την αρτηριοσκλήρωση και έχει ευεργετική επίδραση πάνω στα αγγεία, ενώ θεωρείται ακόμα φυτό αντιπυρετικό.


Στην Κίνα οι καρποί του θεωρούνται χωνευτικοί ενώ στη Γαλλία χρησιμοποιούνται κατά της δυσπεψίας και της διάρροιας.Φαίνεται παράξενο το γεγονός ότι ο κράταιγος μπορεί να βοηθά σε προβλήματα υπέρτασης αλλά και υπότασης. Αυτό οφείλεται στην αμφότερη δράση του βοτάνου που εξομαλύνει την καρδιακή λειτουργία. Δηλαδή στην ικανότητά του να χαλαρώνει ή να διεγείρει την καρδιά, ανάλογα με το τι χρειάζεται.


Προσοχή


Μπορεί να κάνει όλα αυτά ο κράταιγος αλλά τόσο εκείνος όσο και τα υπόλοιπα βότανα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ειδικά όταν κάποιος παίρνει ταυτόχρονα άλλα φάρμακα, βότανα ακόμα και συμπληρώματα.


(Με πληροφορίες από dasarxeio.com)





Σελίδες