Ύψωση του Τιμίου Σταυρού: Τιμά η Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Πρέβελη ένα σπουδαίο κειμήλιο της - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Ύψωση του Τιμίου Σταυρού: Τιμά η Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Πρέβελη ένα σπουδαίο κειμήλιο της

 


 

Το σπουδαίο κειμήλιο του αποτμήματος του Τιμίου Σταυρού, που φυλάσσεται στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Πρέβελη, τιμά το Μοναστήρι κατά την καθιερωμένη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα ακολουθιών που έχει καταρτιστεί σήμερα Τρίτη, στις 6 το απόγευμα, θα τελεσθεί Μέγας Αριχερατικός Εσπερινός και ακολουθία των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου. Στις 9 το βράδυ θα ακολουθήσει ο Όρθρος και νυχτερινή Θεία Λειτουργία.


Αύριο Τετάρτη, ανήμερα της γιορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού θα τελεσθεί από τις 7.30 το πρωί ο Όρθρος, η Ακολουθία της Υψώσεως και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του κ. Ειρηναίου ενώ θα ακολουθήσει φιλοξενία των προσκυνητών που θα τιμήσουν τη γιορτή.



Για την ιστορία ν' αναφέρουμε πως ένας τα πολυτιμότερα κειμήλια που φυλάσσονται στην Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πρέβελη είναι και το μεγάλο τμήμα από τον Τίμιο Σταυρό που έφερε από την Κωνσταντινούπολη ο ηγούμενος της, ο μακαριστός Εφραίμ, όταν μετέβη στην Πόλη και συγκεκριμένα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να ανυψώσει τη Μονή σε Σταυροπηγιακή ώστε να έχει προνόμια και προστασία στην περιουσία της.


Ο Εφραίμ λοιπόν έφερε στο Μοναστήρι το Θαυματουργό Σταυρό που σήμερα φυλάσσεται σε ειδική προθήκη μέσα στο καθολικό του.Το Τίμιο Ξύλο βρίσκεται στην κρυστάλλινη βάση του Σταυρού. Ο ίδιος ο Σταυρός είναι ορειχάλκινος με ύψος 57 εκατοστά  ενώ στολίζεται σε όλη την περίμετρο του με μίσχους και αμυγδαλόσχημα πρόσθετα τμήματα καθώς και με πολύτιμες πέτρες και κρύσταλλα χρωματιστά. Οι δυο όψεις του φέρουν σε ανάγλυφες παραστάσεις τη Σταύρωση και τη Βάπτιση του Χριστού.


Όσοι πιστοί έχουν περάσει από το Μοναστήρι γνωρίζουν  τα θαύματα του Τιμίου Σταυρού Πρέβελη και το γεγονός πως κανείς ποτέ δεν κατάφερε να τον απομακρύνει από εκεί.Λέγεται πως πολλοί ασθενείς, και ειδικά πάσχοντες από οφθαλμικές παθήσεις, έχουν ακουμπήσει το Σταυρό κι έχουν βρει την υγειά τους ξανά.


Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ιστορία του Σταυρού και το πως ουδείς κατάφερε να τον απομακρύνει από το Μοναστήρι του Πρέβελη

 


Σελίδες