Το ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού κοντά στον Άγιο Νικήτα στα ανατολικά Αστερούσια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Το ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού κοντά στον Άγιο Νικήτα στα ανατολικά Αστερούσια

 


Πεζοπορώντας από το Μαριδάκι, με κατεύθυνση το μοναστήρι του Αγίου Νικήτα και λίγο πριν τον υπέροχο κόλπο που ανοίγεται σε αυτή τη γωνιά στα ανατολικά των Αστερουσίων, συναντάμε το ξωκλήσι της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.


Ανεμοδαρμένο και περιφραγμένο, για τον κίνδυνο "επισκέψεων" από τα ζώα των κοπαδιών που βόσκουν στην περιοχή, στέκει εκεί μονάχο αγναντεύοντας τη θάλασσα που απλώνεται λίγα μέτρα μακρύτερα.


Τρία δέντρα είναι η μοναδική συντροφιά του και μοναδικοί επισκέπτες του όσοι πεζοπορούν για να φθάσουν στον Άγιο Νικήτα.


Ακριβή χρόνο κτίσης του δε γνωρίζουμε ωστόσο κρίνοντας από τις εικόνες που βλέπουμε στο εσωτερικό του δεν αποκλείεται να έχει κτιστεί κάπου στη δεκαετία του 1970.


Ένα λιτό τέμπλο και πολλές εικόνες στολίζουν το εσωτερικό του μικρού ναού που πανηγυρίζει στις 14 Σεπτεμβρίου κατά τη μεγάλη Δεσποτική γιορτή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.






Η θέα από το εκκλησάκι στον κόλπο του Αγίου Νικήτα


Σελίδες