Εγκαινιάζεται ναός αφιερωμένος στην Αγία Σοφία και τις θυγατέρες της στα πολύπαθα Ρουσοχώρια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Εγκαινιάζεται ναός αφιερωμένος στην Αγία Σοφία και τις θυγατέρες της στα πολύπαθα Ρουσοχώρια



Ένα νέο ναό εγκαινιάζουν τα πολύπαθα, λόγω των σεισμών του περασμένου φθινοπώρου, Ρουσοχώρια.


Πρόκειται για την εκκλησία που τιμά την Αγία Σοφία και τις θυγατέρες της Αγάπη, Πίστη και Ελπίδα, η οποία ανεγέρθηκε με δαπάνες του Ιωάννη και της Άννας Βλαστού.


Είναι ένας μονόχωρος ναός, αρχιτεκτονικά κτισμένος ως σταυροειδής με τρούλο, πάνω σε κεντρικό δρόμο και με άπλετο αύλειο χώρο για τους πιστούς. 




Μάλιστα την παραμονή της γιορτής της Αγίας Σοφίας, Αγάπης, Πίστης και Ελπίδας θα τελεσθούν τα Ιερά Εγκαίνια του ναού. Όπως έγινε γνωστό από την Ενορία Ρουσοχωρίων, την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, θα τελεσθεί ο Μέγας Εσπερινός και ο Όρθρος των Ιερών Εγκαινίων κι αμέσως μετά θα ακολουθήσει νυχτερινή Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα. Το Σάββατο 17 του μηνός, ανήμερα της γιορτής, στις 8 το πρωί, θα τελεσθεί και η Θεία Λειτουργία.


Για την ιστορία ν' αναφέρουμε πως οι σεισμοί πριν από ένα χρόνο άφησαν ανοικτές και μεγάλες πληγές στα Ρουσοχώρια που είδαν τους ναούς, εντός και πλησίον του οικισμού, να καταρρέουν ή να υφίστανται σοβαρότατες ζημιές, όπως και τα σπίτια του χωριού που σχεδόν στο σύνολο τους παρουσιάζουν φθορές ή κατέστησαν ακατοίκητα.






Σελίδες