Φυγέτο Μύλος στο δρόμο προς Άγιο Σπυρίδωνα Σητείας-Παρελθόν από το μεσαίωνα και παρόν αβέβαιο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Φυγέτο Μύλος στο δρόμο προς Άγιο Σπυρίδωνα Σητείας-Παρελθόν από το μεσαίωνα και παρόν αβέβαιο

 



Στο δρόμο που οδηγεί στον οικισμό του Αγίου Σπυρίδωνα Σητείας (πρώην Κανένε) σε μια ρεματιά και κοντά στη γέφυρα που ενώνει τα άκρα της, ένα τόπο με πλούσια βλάστηση και απομεινάρια περιβολιών, συναντάμε του Φυγέτο το Μύλο.


Πρόκειται για ένα παλιό και ερειπωμένο σήμερα νερόμυλο που φαίνεται να έχει ιστορία από την περίοδο της Ενετοκρατίας όποτε στο σημείο εκείνο δημιουργήθηκε η πρώτη δομή εκμετάλλευσης, ως μορφής ενέργειας, του άφθονου νερού του ποταμού Παντέλη.


Λίγο πριν εγκαταλειφθεί ο νερόμυλος ανήκε στην οικογένεια Φυγετάκη και από αυτούς πήρε και το όνομα με το οποίο όλοι τον γνωρίζουν.


Στο βιβλίο του αρχαιολόγου Νίκου Παπαδάκη «Σητεία- Η Πατρίδα του Μύσωνα και του Κορνάρου» αναφέρεται πως ο Στέφανος Ξανθουδίδης είχε δει εκεί επιγραφή που έγραφε "Οικοδομήθη ο υδρόμυλος ούτος δι’εξόδου και κόπου Γυεώργη Καρπαθήου του Δοξαρά επί Έτους ΠΟΘ’  μηνί Μαΐω, δηλαδή 6979 από κτήσεως κόσμου: 1471 από Χριστού γεννήσεως"


(Φωτογραφίες Νίκος Κοκκινάκης) 

















 

Σελίδες