Ο παλιός οικισμός της Αγίας Ρουμέλης στην έξοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ο παλιός οικισμός της Αγίας Ρουμέλης στην έξοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς

 


Σε απόσταση περίπου δυο χιλιομέτρων από τον παραθαλάσσιο οικισμό της Αγίας Ρουμέλης βρίσκεται το παλιό χωριό της Αγίας Ρουμέλης ή Μέσα Αγία Ρουμέλη.


Ουσιαστικά το χωριό αυτό είχε κτιστεί στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς και κατοικούνταν μέχρι το Νοέμβριο του 1954. Εκείνο το χειμώνα φούσκωσε πολύ το ποτάμι, που περνά δίπλα από τον οικισμό, και πλημμύρισε καταστρέφοντας πολλά από τα σπίτια του.


Το γεγονός αυτό έγινε αφορμή να το εγκαταλείψουν οι κάτοικοι του που αναζήτησαν νέα στέγη φτιάχνοντας εκ νέου τις κατοικίες τους στο σημείο όπου βλέπουμε σήμερα το νεώτερο οικισμό, δίπλα στη θάλασσα.


Τα ερειπωμένα σπίτια της παλιάς Αγίας Ρουμέλης παραμένουν μάρτυρες ενός ακμαίου χωριού όπως και οι εκκλησίες του, που έχουν ανακαινισθεί και λειτουργούνται ακόμα.


Μεγάλα δωμάτια, τζάκια, λαξευμένα πελέκια στις πόρτες αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των σπιτιών, που σε ορισμένες περιπτώσεις μετατράπηκαν σε μαντριά για τα πρόβατα.


Κάποια από τα σπίτια του χωριού, ελάχιστα όμως, έχουν ανακαινισθεί και χρησιμοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες με δεδομένο το γεγονός του ότι η Αγία Ρουμέλη πλέον αποτελεί έναν ζωντανό τουριστικό προορισμό, ο οποίος λόγω του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες.


Οι άνθρωποι που ζούσαν στην παλιά Αγία Ρουμέλη, πριν την έλευση του τουρισμού, ασχολούνταν, πέρα από τη γεωργία και κτηνοτροφία, και με την εκμετάλλευση του δασικού πλούτου της περιοχής εξάγοντας ξυλεία και φλοιό πεύκης.


Δείτε επίσης:


Το Φαράγγι της Σαμαριάς- Ο παράδεισος της πεζοπορίας


Αγία Ρουμέλη, αγκαλιά με τη θάλασσα και το πιο επιβλητικό φαράγγι της Κρήτης 


Αρχαία Τάρρα: Η ακμαία πόλη που υπήρχε στη θέση της σημερινής Αγίας Ρουμέλης


Το Φρούριο της Αγίας Ρουμέλης στο ύψωμα Πίσκοπος


Η Παναγία στην Αγία Ρουμέλη-Κτισμένη μέσα σε παλαιοχριστιανική βασιλική και πάνω σε αρχαίο ναό













Σελίδες