Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα στη Λάστρο Σητείας-Λειτούργησε ως μικρό μοναστήρι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα στη Λάστρο Σητείας-Λειτούργησε ως μικρό μοναστήρι

 


Βόρεια της Λάστρου Σητείας και σε απόσταση περίπου δυο χιλιομέτρων από το χωριό είναι κτισμένος ο ναός της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας που γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου.


Η τοπική παράδοση αναφέρει πως κάποτε στο σημείο αυτό λειτουργούσε μικρό γυναικείο μοναστήρι, τα ίχνη του οποίου σήμερα έχουν χαθεί. Ωστόσο δεν είναι απίθανο κάτι τέτοιο καθώς στην περιοχή υπάρχει τρεχούμενο νερό πηγής, ακριβώς πάνω από το ξωκλήσι, και γενικότερα η περιοχή προσφέρεται για μοναχισμό.


Ο ναός της Μυρτιδιώτισσα είναι μονόχωρος και καμαροσκεπής, ανακαινισμένος πλήρως στα μέσα του 20ου αιώνα, με νέο θόλο, τέμπλο και εικόνες. Ακριβή χρόνο κτίσης του δεν έχουμε.




Ωστόσο το γεγονός του ότι ανήκει στην ομάδα των εκκλησιών που με την αποχώρηση των Οθωμανών από την Κρήτη εγκαινιάστηκαν εκ νέου και καθαγιάστηκαν μάλλον μας παραπέμπει σε ανέγερση του στην περίοδο της Ενετοκρατίας.


Το κτίσμα της εκκλησίας βρίσκεται κάτω ακριβώς από μια μεγάλη πετρόκτιστη ανοικτή δεξαμενή νερού ενώ λίγα μέτρα πιο ψηλά από τη δεξαμενή υπάρχει μια επίσης λιθόκτιστη κρήνη (κιμεράκι)  με τρεχούμενο νερό.


Έξω από το ναό αφθονούν οι μυρτιές γεγονός διόλου περίεργο αν αναλογιστεί κανείς πως το προσονύμιο της Παναγίας που τιμά είναι Μυρτιδιώτισσα.









Σελίδες