Αγία Ρουμέλη, αγκαλιά με τη θάλασσα και το πιο επιβλητικό φαράγγι της Κρήτης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Αγία Ρουμέλη, αγκαλιά με τη θάλασσα και το πιο επιβλητικό φαράγγι της Κρήτης



Η Αγία Ρουμέλη είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, απομονωμένο και άμεσα συνδεδεμένο με το διασημότερο φαράγγι της Κρήτης, αυτό της Σαμαριάς, του οποίου αποτελεί την έξοδο.

Της Ελένης Βασιλάκη

Μια απέραντη καθαρή  παραλία με βότσαλο αγκαλιάζει τον οικισμό από τη μια πλευρά του κι ο επιβλητικός όγκος των Λευκών Ορέων με το φαράγγι της Σαμαριάς από την άλλη.

Το χωριό δε διαθέτει οδική πρόσβαση και μπορεί να φθάσεις κανείς σε αυτό είτε περπατώντας είτε με καραβάκια που πραγματοποιούν τακτικά δρομολόγια, ειδικά το καλοκαίρι, από άλλους κοντινούς παραλιακούς οικισμούς.


Την περίοδο που το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ανοικτό για τους περιπατητές η Αγία Ρουμέλη σφύζει από ζωή. Διαθέτει αρκετά καταλύματα για διαμονή αλλά και επιχειρήσεις εστίασης.

Παρολαυτά διατηρεί το γαλήνιο χαρακτήρα της, χειμώνα καλοκαίρι, κι αποτελεί ιδανικό προορισμό διακοπών για όσους αγαπούν την ησυχία αλλά και τη φύση.

Κι αυτό γιατί η Αγία Ρουμέλη διαθέτει αρκετές εναλλακτικές διαδρομές για εκείνους που θέλουν να περπατήσουν σε μοναδικής ομορφιάς μονοπάτια και να γνωρίζουν απομονωμένες παραλίες.

Η κεντρική παραλία εξάλλου που βλέπουμε μπροστά από τον οικισμό δεν είναι η μοναδική της Αγίας Ρουμέλης. Όσο προχωρά κανείς ανατολικά του χωριού, αμέσως μετά το ποτάμι, μπορεί να βρει κι άλλες παραλίες λιγότερο γνωστές κι ως εκ τούτου με ελάχιστους λουόμενους.   


Από  το σημείο αυτό εξάλλου διέρχεται το παραλιακό τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που οδηγεί από Αγία Ρουμέλη  προς Λουτρό κι από Λουτρό, μέσω Γλυκών Νερών, προς τη Χώρα Σφακίων.

Ιστορία του τόπου

Μια θεωρία που υπάρχει ως προς την ονομασία της περιοχής είναι πως προέρχεται από την αραβική λέξη aia που σημαίνει νερό και τη λέξη rumeli που σημαίνει ελληνικός, άρα ελληνικό νερό.

Ανατολικά του ποταμού της Αγίας Ρουμέλης ήκμασε η αρχαία πόλη Τarra ή Tarrha, η οποία μάλιστα διέθετε και τα δικά της νομίσματα, όπου φιγούραρε ο κρητικός αίγαγρος ανάμεσα σε ένα βέλος και μία μέλισσα.


Η Αγιά Ρουμέλη πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια έπαιζε σπουδαίο ρόλο στο εμπόριο ξυλείας αλλά και μεταγενέστερα, κατά την Ενετοκρατία και την Τουρκοκρατία, στον τομέα της ναυπήγησης πλοίων λόγω ξυλείας.

Λίγο μετά την έξοδο από το φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκονται ακόμα τα ερείπια του παλιού οικισμού της Αγίας Ρουμέλης ενώ μπαίνοντας στο νέο οικισμό ξεχωρίζει ο ναός της Παναγίας που είναι κτισμένος πάνω στα ερείπια ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα και την Βριτόμαρτις- Άρτεμις και στη συνέχεια παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)













Σελίδες