Μπάνιο στο δροσερό και απομονωμένο Αυλάκι Ακρωτηρίου Χανίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Μπάνιο στο δροσερό και απομονωμένο Αυλάκι Ακρωτηρίου Χανίων

 


Είναι η απόληξη στη θάλασσα του Φαραγγιού Αυλάκι ή Αυλάκι των Αγίων ή Φαράγγι του Καθολικού. Έχει επικρατήσει να λέγεται Αυλάκι από όσους περπατούν, γιατί χρειάζεται περπάτημα για να φθάσεις ως εκεί, και είναι ένας μικρός δροσερός παράδεισος.


Το φιόρδ που ανοίγεται στο Αυλάκι αποτελεί μια πανδαισία χρωμάτων: Τα νερά του γαλαζοπράσινα, οι βράχοι του σε ότι απόχρωση μπορεί να φανταστεί κανείς, τα πέτρινα απομεινάρια της λιμενικής εγκατάστασης με καφεκόκκινο χρώμα και ο γαλάζιος ουρανός να στεφανώνει όλο αυτό το υπέροχο σκηνικό.


Για να φθάσει κάποιος στο κομμάτι του Αυλακιού που συναντά τη θάλασσα πρέπει να περπατήσει περίπου μισή ώρα από τη Μονή Γουβερνέτου, στο μονοπάτι που υπάρχει μετά το Μνημείο Πεσόντων.


Αρχικά σκαλοπάτια και μετά στενά περάσματα ανάμεσα σε βράχια συνθέτουν το σκηνικό της διαδρομής προς τη θάλασσα, που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία. Η μόνη δυσκολία το καλοκαίρι είναι η ζέστη που επικρατεί στην περιοχή όπου ο αέρας κόβει. Στη πορεία προς τη θάλασσα θα συναντήσετε το περίφημο Αρκουδόσπηλιο, ένα σημαντικό λατρευτικό σπήλαιο και λίγο πιο κάτω το μοναστηριακό συγκρότημα του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη, που έχει επικρατήσει να ονομάζεται απλά Καθολικό.


Για να κάνετε μπάνιο στο Αυλάκι θα πρέπει να κατεβείτε με προσοχή είτε από τα βραχάκια μπροστά από αυτό, δίπλα στο παλιό πηγάδι, είτε από το πλάι του.


Το μικρό αυτό φιόρδ λειτουργούσε παλιά ως λιμενική εγκατάσταση των πολλών μοναχών και ασκητών που είχαν επιλέξει αυτόν τον τόπο για απομόνωση και προσευχή. Ευδιάκριτα είναι τα πέτρινα απομεινάρια από τα σημεία όπου έδεναν και φύλαγαν τις βάρκες τους. 


Δείτε επίσης:


Καθολικό: Το μοναστηριακό συγκρότημα στο Ακρωτήρι Χανίων που τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη


Αρκουδόσπηλιος: Ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά σπήλαια της Κρήτης διαχρονικά















Σελίδες