Το σπουδαίο μήνυμα που φέρνει ο ναός της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της στα Ρουσοχώρια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Το σπουδαίο μήνυμα που φέρνει ο ναός της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της στα Ρουσοχώρια

 


Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, παρουσία πλήθους πιστών, ο μικρός ναός της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της Αγάπης, Ελπίδας και Πίστης στα Ρουσοχώρια.


Στις  6 το απόγευμα, της Παρασκευής τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός και ο Όρθρος των Ιερών Εγκαινίων κι αμέσως μετά ακολούθησε νυχτερινή Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.


Το Σάββατο το πρωί, 17 του μηνός, ανήμερα της γιορτής των Αγίων Σοφίας, Αγάπης, Πίστης και Ελπίδας, έγινε και η πρώτη Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι που όχι τυχαία επιλέχθηκε να αφιερωθεί στις συγκεκριμένες Αγίες.




Όπως μας είπαν οι φιλόξενοι κτήτορες του, Ιωάννης και  Άννα Βλαστού, με τη Σοφία του Θεού, κι έχοντας ως εφόδια την Αγάπη, την Πίστη και την Ελπίδα μπορεί κανείς να προχωρήσει τη ζωή του και να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια.


Βέβαια οι κτήτορες δεν ήξεραν το 2019, όταν ξεκίνησαν σε ακίνητο ιδιοκτησίας τους να κατασκευάζουν το ναό, πως με την ολοκλήρωση του ο τρόπος σκέψης τους όχι μόνο θα ήταν πολύτιμος για την περιοχή αλλά ότι πιο ουσιαστικό μπορούν να υιοθετήσουν οι κάτοικοι του τόπου για την επόμενη μέρα και τα ζωές τους.


Τα Ρουσοχώρια, και η ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου όπου ανήκουν, έχουν δοκιμαστεί σκληρά από τους σεισμούς. Τα περισσότερα σπίτια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί μεγάλες ζημιές και οι άνθρωποι είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται και  το μέλλον τους να είναι αβέβαιο.




Κι όμως το μήνυμα που έρχεται να υπηρετήσει αυτό το εκκλησάκι, είναι το μόνο σίγουρο εφόδιο για να τα καταφέρουν και να ξεπεράσουν όσα βίωσαν και βιώνουν.


Η Σοφία του Θεού θα τους βοηθήσει κι εκείνοι με Πίστη, Αγάπη και Ελπίδα θα προχωρήσουν και θα κτίσουν τις ζωές τους, από την αρχή.


Είναι λοιπόν πολύ σημαντικός ο συμβολισμός που προσφέρει στην τοπική κοινωνία αυτή η εκκλησία όπως και το γεγονός του ότι μέσα σε σύντομο χρόνο τα πολύπαθα Ρουσοχώρια, που αυτή τη στιγμή δεν έχουν ενοριακό ναό για να λειτουργήσουν λόγω σεισμού, είδαν να τίθεται ο Θεμέλιος Λίθος για την κατασκευή του ναού της Αγίας Παρασκευής (ο παλιός ναός της θάφτηκε για τις ανάγκες κατασκευής του αεροδρομίου) και να εγκαινιάζεται ο ναός της Αγίας Σοφίας και των Θυγατέρων της.


Μάλιστα αν όλα πάνε καλά γρήγορα θα δουν να αναστυλώνεται και ο ναός της Αγίας Φωτεινής, που κατέρρευσε, καθώς βρέθηκε άνθρωπος που έχει πρόθεση να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή του. Έτσι απομένουν διαδικαστικά ζητήματα για να μπορέσουν να ξεκινήσουν κι εκεί οι εργασίες, στο άμεσο μέλλον.


Φωτογραφίες από την πρώτη Θεία Λειτουργία την επόμενη ημέρα των εγκαινίων




Σελίδες