Καθολικό: Το μοναστηριακό συγκρότημα στο Ακρωτήρι Χανίων που τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Καθολικό: Το μοναστηριακό συγκρότημα στο Ακρωτήρι Χανίων που τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη

 


Ίσως είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά μοναστηριακά συγκροτήματα που συναντά κανείς στην Κρήτη κι ας είναι σήμερα ερειπωμένο.


Το Καθολικό, για το οποίο ο λόγος, είναι κτισμένο σε απόκρημνο σημείο στο φαράγγι Αυλάκι στο Ακρωτήρι Χανίων.


Έχει ιδρυθεί από τον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη, το σπήλαιο του οποίου συναντάμε λίγα μέτρα πιο πάνω.


Το κτιριακό συγκρότημα της Μονής είναι ένα αληθινό έργο τέχνης ενταγμένο σ’ ένα φυσικό περιβάλλον που από μόνο του αρκεί για να αφήσει τον επισκέπτη άφωνο.


Τόσο η μεγάλη είσοδος για το χώρο του Καθολικού, με το δίλοβο κωδωνστάσιο, όσο και ο ίδιος ο ναός της Μονής χαρακτηρίζονται από αρχιτεκτονικά στοιχεία με υστερογοτθικές επιδράσεις αλλά και με μανιερίστικες τάσεις που έφθασαν, την εποχή κατασκευής τους, από την Ιταλία.


Ο ναός είναι μέσα σε σπηλαίωση και το μεγαλύτερο τμήμα του είναι λαξευμένο σε βράχο ενώ διαθέτει μια εκπληκτική πρόσοψη.


Γύρω στο 1620 ο Ιερεμίας Τζαγκαρόλος φρόντισε για την κατασκευή μιας εντυπωσιακής γέφυρας-πλατείας που ενώνει τις δύο απότομες πλαγιές του φαραγγιού, μπροστά από το ναό.


Στα ψηλά ποδαρικά της γέφυρας υπάρχουν μεγάλοι θολωτοί αποθηκευτικοί χώροι ενώ στις δύο πλευρές της κτίστηκαν διώροφα κτίσματα και συνεχόμενοι θολωτοί χώροι για τη στέγαση των προσκυνητών που συνέρεαν στην περιοχή.


Στη διάρκεια του 17ου αιώνα η φήμη του προσκυνήματος ήταν τεράστια και μάλιστα τα έσοδα από τους προσκυνητές που πήγαιναν στο σημείο αυτό καταγράφονται ως τα μεγαλύτερα κατά την εκκλησιαστική απογραφή του 1637.


Η Μονή Καθολικού ερήμωσε εξαιτίας του φόβου των πειρατικών επιδρομών καθώς το φαράγγι πάνω στο οποίο είναι κτισμένη καταλήγει στη θάλασσα.


Στο ναό και τη Μονή του Καθολικού οδηγεί μονοπάτι με σκάλες, σε τμήματα του λαξευμένο σε βράχο κι αλλού κτισμένο με πέτρα, που ξεκινά από τη Μονή Γουβερνέτου. Αξίζει να σταματήσετε στη διαδρομή αυτή και για να δείτε το Αρκουδόσπηλιο και τα ερείπια του μετοχιού της Παναγίας Αρκουδιώτισσας αλλά και το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη.


Δείτε επίσης:


Το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στο Ακρωτήρι Χανίων


Αρκουδόσπηλιος: Ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά σπήλαια της Κρήτης διαχρονικά












Σελίδες