Χανδράς Σητείας: Η παλιά μικρή αποθήκη που έγινε ένα όμορφο και λειτουργικό σπίτι για ζευγάρι Χανδριανών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Χανδράς Σητείας: Η παλιά μικρή αποθήκη που έγινε ένα όμορφο και λειτουργικό σπίτι για ζευγάρι Χανδριανών

 


Όταν έχει κάποιος φαντασία και γούστο μπορεί να δημιουργήσει όμορφα πράγματα εκεί όπου δεν υπάρχουν και το ζεύγος Μανόλη και Σοφίας Ορφανουδάκη διαθέτει αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά.


Με καταγωγή από το Χανδρά Σητείας ο Μανόλης έζησε ως ενήλικας και έφτιαξε την οικογένεια του στην Αθήνα. Ωστόσο το αγαπημένο του χωριό ποτέ δεν το ξέχασε και κάθε καλοκαίρι όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν σε αυτό.


Κάποια στιγμή, με τη σύζυγο του Σοφία, αποφάσισαν να φτιάξουν το δικό τους σπιτικό στο Χανδρά ανακαινίζοντας κάποιο από τα παλιά οικήματα που κληρονόμησαν. Παρότι η οικογένεια τους διαθέτει μεγάλο παλαιό κτίριο κοντά στην πλατεία του χωριού τελικά αποφάσισαν να αξιοποιήσουν μια μικρή αποθήκη, με εσωτερική καμάρα, που σχεδόν είχαν ξεχάσει πως υπήρχε.


Ο χώρος δεν είναι μεγάλος όμως με σωστή διαρρύθμιση σήμερα δεν του λείπει τίποτα.


Το παλιό πατητήρι που υπήρχε εσωτερικά έγινε μπάνιο αλλά ο πέτρινος κρουνός του δεν πετάχτηκε. Έγινε μια ωραία βάση για τη βρύση της αυλής.


Επειδή τα διαθέσιμα τετραγωνικά ήταν περιορισμένα για να μπορεί να φιλοξενηθεί κάποιος φτιάχτηκε ξύλινος οντάς με ένα ακόμα κρεβάτι, πέρα από αυτό που υπάρχει για το ζευγάρι κάτω ακριβώς από την κατασκευή.


Εννοείται πως η πέτρα από την οποία είχε χτιστεί η αποθήκη αναδείχθηκε σε όλους τους χώρους, μέσα κι έξω, ενώ διατηρήθηκε και το παλιό τζάκι.


Εκείνο που ωστόσο εντυπωσιάζει, όποιον επισκεφθεί το συγκεκριμένο σπίτι, είναι οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Στον τοίχο βλέπουμε κρεμασμένα παλιά κλειδιά που βρέθηκαν πεταμένα στην αποθήκη ενώ στο δάπεδο της, κατά τις εργασίες ανακαίνισης, εντοπίστηκαν ακόμα και οθωμανικά νομίσματα.


Ο φρεσκαδόρος, που λειτουργούσε ως το ψυγείο των παλιών Κρητικών διακοσμήθηκε όμορφα από τη Σοφία Ορφανουδάκη και πήρε νέα ζωή διακοσμώντας το σπίτι.


Το ίδιο έγινε με πολλά άλλα παραδοσιακά αντικείμενα που στολίζουν τους χώρους του. Κουρτινάκια με κοφτό πλαισίωσαν το μικρό παράθυρο ενισχύοντας τη δροσιά στο κτίσμα, που έτσι κι αλλιώς είναι δεδομένη λόγω πέτρινης κατασκευής.


Εξωτερικά τα παλιά πιθάρια της αποθήκης γέμισαν με λουλούδια ενώ κάτω από τη μικρή πέργκολα κατασκευάστηκε πέτρινος μικρός καναπές και τοποθετήθηκε τραπέζι κι ένα ακόμα παγκάκι που προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης στο ζευγάρι, το οποίο είχε την τύχη να φτιάξει το σπιτικό του σε μια γειτονιά την οποία όλοι προσπάθησαν να ομορφύνουν.


Έτσι καθαιρέθηκαν παλιά κτίσματα και διαμορφώθηκε μια μικρή πλατεία, στην οποία μάλιστα έδωσαν και όνομα «Πλατεία Ετεοκρητών».


Όλα τα κοντινά σπίτια ανέδειξαν τις πετρόκτιστες κατασκευές τους κι έτσι πραγματικά χαίρεσαι να βρίσκεσαι στο συγκεκριμένο σημείο του Χανδρά, το οποίο έχει αποκτήσει ξανά ζωή, χωρίς να χάσει κάτι από το παλιό χρώμα του.

 

Το ζεύγος Ορφανουδάκη



Ο οντάς με το δεύτερο κρεβάτι



Ο φρεσκαδόρος που λειτουργούσε ως ψυγείο για τους παλιούς





Σελίδες