Η ονειρεμένη παραλία Ψιλή Άμμος δίπλα στο διάσημο Βάι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Η ονειρεμένη παραλία Ψιλή Άμμος δίπλα στο διάσημο Βάι

 


Μπορεί η παραλία στο Βάι να έχει το όνομα όμως η γειτονική παραλία Ψιλή Άμμος έχει τη χάρη.


Η Ψιλή Άμμος απέχει λίγες δεκάδες μέτρα από την παραλία με τους φοίνικες στο Βάι και για να την βρει κάποιος πρέπει να περπατήσει λίγα λεπτά σε στενό μονοπάτι, πάνω από το ξύλινο παρατηρητήριο.


Παλιότερα ήταν παραλία μόνο για γυμνιστές ωστόσο σήμερα η πολυκοσμία που υπάρχει στο Βάι οδηγεί και λουόμενους που δεν συνηθίζουν το γυμνισμό στην Ψιλή Άμμο.


Η παραλία της Ψιλής Άμμου είναι πραγματικά ονειρεμένη. Με πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα και διαυγή νερά, ανάμεσα σε βράχους με έντονα χρώματα και αμμουδιά. Παρότι η ονομασία της παραπέμπει σε ψιλή άμμο η αλήθεια είναι πως η άμμος της είναι τέτοιου μεγέθους που δεν κολλάει στο σώμα, κι έτσι δε λειτουργεί ενοχλητικά για τους λουόμενους που την επιλέγουν για το μπάνιο τους.


Η παραλία της Ψιλής Άμμου είναι κομμάτι ενός οικότοπου προτεραιότητας με αμμοθίνες.Παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο γεωμορφολογικό ενδιαφέρον καθώς αποτελεί μια συνεχόμενη συγκέντρωση άμμου πλάτους 20-40 μέτρων, η οποία αναπτύσσεται σε μια κοιλάδα και σε βάθος που ξεπερνά τα 200 μέτρα.


Θεωρείται ως ένας πολύ τρωτός οικότοπος και κάθε μεταβολή του μπορεί να είναι καταστροφική για τα είδη που φιλοξενεί.


Στην μικρή αυτή κοιλάδα συναντάμε συστάδες άκρευθων δενδρώδους μορφής που σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούν δασικές ενότητες.


Ευτυχώς η οικολογική σημασία της Ψιλής Άμμου έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα προστατευτικά αναφορικά με την ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο σημείο. Έτσι σε αντίθεση με το Βάι εδώ δεν θα δούμε ούτε δρόμους, ούτε καφέ και ταβέρνες, αλλά μόνο άμμο και υπέροχη θάλασσα για ατέλειωτες βουτιές.













Σελίδες