Η οθωμανική κρήνη (βρύση του Άη Γιώργη) στους Σκλάβους Σητείας και η ιστορία της - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Η οθωμανική κρήνη (βρύση του Άη Γιώργη) στους Σκλάβους Σητείας και η ιστορία της

 


Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει όποιος βρεθεί στον οικισμό των Σκλάβων στη Σητεία είναι η όμορφη οθωμανική κρήνη που δεσπόζει στην είσοδο του χωριού.


Οι ντόπιοι την αποκαλούν βρύση του Άη Γιώργη καθώς απέναντι απ' αυτήν, στο σημείο όπου σήμερα έχει διαμορφωθεί χώρος ξεκούρασης κάτω από το κυπαρίσσι και τα υπόλοιπα δέντρα, θέλει η παράδοση, να υπήρχε μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο.


Πολλά γι' αυτή τη μονή, που μάλλον πρέπει να ήταν μικρή, δε γνωρίζουμε, ούτε πότε καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι κάτοικοι ωστόσο διατηρούν στη μνήμη τους την ύπαρξη της και γι' αυτό έδωσαν και το όνομα του τιμώμενου Αγίου της στη βρύση τους.


Η κρήνη πλαισιώνεται από ένα όμορφο λιθανάγλυφο ενώ στη βάση της υπάρχουν γούρνες και στο πλάι της μια στέρνα.


Όπως διηγήθηκε στο e-storieskritis ο 95χρονος Νίκος Μαυροματάκης, σε αυτές τις γούρνες οι γυναίκες του χωριού, παλιά, έπλεναν τα ρούχα τους ενώ οι άνδρες πότιζαν τα ζώα τους.


Αργότερα, που προσπάθησαν να βάλουν το νερό μέσα στους Σκλάβους, έφτιαξαν μια βρύση κοντά στο δίκλιτο ναό που έκτισαν και αφιέρωσαν στην Αγία Μαρίνα και τον Άγιο Γεώργιο, η οποία έφερνε νερό από την κρήνη του Αγίου Γεωργίου.


Από εκεί έπαιρναν οι γυναίκες νερό για τις ανάγκες των σπιτιών τους και δεν έτρεχαν στην μεγάλη κρήνη, που ήταν σε κάμποση απόσταση.


Μάλιστα, όπως μας λέει ο κ. Μαυροματάκης, πίσω από αυτή τη νέα βρύση είχαν τοποθετήσει χωρίς να φαίνεται ένα μεγάλο ντεπόζιτο.


Πολλές δεκαετίες μετά, που η βρύση σταμάτησε να χρησιμοποιείται γιατί το νερό έφθασε μέσα σε κάθε σπίτι, έκαναν εργασίες για να φτιάξουν για λόγους συμβολικούς εκεί ένα νέο βρυσάκι. Τότε διαπίστωσαν το ντεπόζιτο πίσω της όχι μόνο ήταν γεμάτο νερό αλλά γεμάτο με πεντακάθαρο νερό, πράγμα που σε καμιά περίπτωση δεν περίμεναν.


Το σημείο όπου λέγεται πως υπήρχε η μικρή μονή του Αγίου Γεωργίου




Η παλιά βρύση που έφερνε νερό από την κρήνη του Αγίου Γεωργίου


 

 

Σελίδες