Το μικρό εκκλησιαστικό μουσείο της Μονής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Πρέβελη (Κάτω Μοναστήρι) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Το μικρό εκκλησιαστικό μουσείο της Μονής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Πρέβελη (Κάτω Μοναστήρι)

 


Στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Πρέβελη, η οποία λειτουργούσε ως μετόχι της Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια ένα μικρό εκκλησιαστικό μουσείο.


Ένας από τους ανακαινισμένους χώρους του Μοναστηριού, στη νοτιοδυτική πλευρά του, άλλαξε χρήση και μετατράπηκε σε μουσείο.


Παρότι όλες οι σπουδαίες εικόνες και κειμήλια της συγκεκριμένης μονής έχουν μεταφερθεί στο μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο μουσείο, που μπορεί κανείς να επισκεφθεί στο Πίσω Μοναστήρι του Θεολόγου, και εδώ τα εκθέματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον.


Ουσιαστικά ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στο παρελθόν της Μονής, στους αγώνες που έδωσε για την απελευθέρωση της Κρήτης, αλλά και στους πρωταγωνιστές αυτών των αγώνων, ηγουμένους και μοναχούς.


Πίσω από τις καλαίσθητες ξύλινες προθήκες βλέπουμε τυπικά εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως ιερατικές πόρπες, λαβίδες, λόγχες, σταυρούς, λάβαρα και εικόνες.


Επίσης πολλά χειροποίητα ασημένια και χρυσά τάματα πιστών του 1900, εγκόλπια και επίχρυσους σταυρούς κι ανάμεσα τους τους γνωστούς κρητικούς αμπρακάμους.


Στους τοίχους του μικρού μουσείου υπάρχουν, παλιές φωτογραφίες του μοναστηριού αλλά και τα πορτρέτα των ηγουμένων και μοναχών που ζώστηκαν τ’ άρματα και πολέμησαν τους Οθωμανούς και τους Γερμανούς κατακτητές.


Η Μονή Πρέβελη έχει να επιδείξει σπουδαία ιστορία συμμετοχής στους αγώνες για την ελευθερία καθώς δε μετατράπηκε μόνο σε χώρο φιλοξενίας ανταρτών και επαναστατών, δεν διέθετε μόνο τα χρήματα της για την αγορά οπλισμού αλλά έβγαζε στο πεδίο των μαχών και τα μέλη της αδελφότητας της. Ηγούμενοι της πρωτοστάτησαν στην οργάνωση επαναστατικών δράσεων, όπως ο Εφραίμ Πρέβελης, ο Μελχισεδέκ Τσουδερός, ο Αγαθάγγελος Παπαβασιλείου κ.α


Σε κάποιες από τις προθήκες μάλιστα παρουσιάζονται και κάποια από τα όπλα, ξίφη και μαχαίρια που χρησιμοποιούσαν.


Δείτε επίσης:


Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Πρέβελη ή Κάτω Μοναστήρι 


Μονή Πρέβελη: Ο Ηγούμενος του Μελχισεδέκ ο πρώτος που ύψωσε την επαναστατική σημαία το Μάϊο του 1821





Ηγούμενος Αγαθάγγελος Λαγγουβάρδος



Μοναχός Μανασσής Παπαδάκης, πολέμησε από το 1878 σε Κρήτη, Ήπειρο και στο Μακεδονικό Αγώνα ως οπλαρχηγός


Ο θρυλικός ηγούμενος Μελχισεδέκ Τσουδερός 





Σελίδες