Μονή Τιμίου Προδρόμου Πρέβελη: Ένα τάμα φτιαγμένο με τα μάτια της ψυχής - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Μονή Τιμίου Προδρόμου Πρέβελη: Ένα τάμα φτιαγμένο με τα μάτια της ψυχής

 




Με τα μάτια της ψυχής της κέντησε αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία και το  προσέφερε στη Μονή Πρέβελη η Ουρανία Κ. Παπαδάκη το 1937.


Πρόκειται για ένα κεντητό Εσταυρωμένο, πλαισιωμένο με λουλούδια, έκθεμα στο Μουσείο της Μονής Αγίου Ιωάννου Πρέβελη.


Κι εύλογα θα σκεφτεί κανείς γιατί να αποτελέσει έκθεμα σ' ένα εκκλησιαστικό μουσείου ένα απλό κεντητό;


Η αξία του είναι πραγματικά τεράστια γιατί η κοπέλα που το έφτιαξε και το προσέφερε στο μοναστήρι ήταν τυφλή. Αυτή η πληροφορία αρκεί για να μείνει ο επισκέπτης μπροστά του και να το παρατηρήσει καλά. Να δει όλες τις λεπτομέρειες, όπως τα καρφιά πάνω στο σώμα του Ιησού, τα αρχικά ΙΝΒΙ (Ιησούς Ναζωραίος Βασιλεύς Ιουδαίων) στην κορυφή του σταυρού, ακόμα και τα χρώματα στις κλωστές που έχουν χρησιμοποιηθεί.


Η Ουρανία Παπαδάκη το κέντησε στην κυριολεξία με τα μάτια της ψυχής και μάλιστα πάνω σε λευκό καμβά κι όχι κάποιο έτοιμο για κέντημα όπου μετρώντας οπές θα μπορούσε να περάσει σωστά τη βελονιά της.


Και μιλάμε για εποχές πολύ δύσκολες τότε που ούτε ιδρύματα για τυφλούς υπήρχαν ώστε να αποκτούν δεξιότητες, ούτε ο Κώδικας Braille ήταν κάτι που γνώριζαν οι τυφλοί στην Κρήτη. Κι όμως αυτή η κοπέλα κατάφερε το ακατόρθωτο, κέντησε, χωρίς να της ξεφύγει βελονιά, τον Εσταυρωμένο και μετά το έργο, που σαφώς θα της πήρε πολύ χρόνο και κόπο, το δώρισε στο μοναστήρι με το οποίο όπως καταλαβαίνουμε είχε κάποιου είδους δέσιμο και σίγουρα μεγάλη αγάπη για τον Άγιο που τιμά.


Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη αξία για τον τρόπο που έγινε και από το πρόσωπο που έγινε αυτό το τάμα, η οποία υπερβαίνει κάθε άλλο τάμα από χρυσό ή ασήμι που αγοράζεται, με τις ίδιες σαφώς προθέσεις, αλλά με μεγαλύτερη ευκολία. Σωστά λοιπόν τοποθετήθηκε στο επισκέψιμο Μουσείο της Μονή Τιμίου Προδρόμου, την οποία συναντάμε μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα από το εντυπωσιακό γεφύρι του Κουρταλιώτη Ποταμού ή Μέγα Ποταμού.

Σελίδες