Η παραλία του Αγιοφάραγγου με το καθάριο νερό και το ψιλό βότσαλο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Η παραλία του Αγιοφάραγγου με το καθάριο νερό και το ψιλό βότσαλο

 


Απέχει περίπου 75 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του. Είναι μια από τις πιο αγαπημένες παραλίες όσων δεν αρέσκονται στα εύκολα αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να περπατούν μισή μέρα για να τη φθάσουν.


Ο λόγος για την παραλία του Αγιοφάραγγου, στην απόληξη του ομώνυμου φαραγγιού, κοντά στους Καλούς Λιμένες.


Πρόκειται για μια παραλία ικανοποιητικού μεγέθους για να χωρέσει αρκετό κόσμο, χωρίς να δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας, σε ένα φυσικό περιβάλλον πανέμορφο και άγριο.




Τα νερά της είναι πεντακάθαρα και δροσερά ενώ η ακτή της διαθέτει ψιλό βότσαλο.


Δεν είναι οργανωμένη κι ως εκ τούτου θα πρέπει κανείς να κουβαλήσει την ομπρέλα του ή αν είναι τυχερός να εντοπίσει θέση με σκιά κάτω από τους βράχους στα άκρα της.


Για να φθάσετε ως εκεί πρέπει να περπατήσετε περίπου 30 λεπτά μέσα στο φαράγγι, με σχετικά ομαλή πορεία, από το σημείο όπου μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας. Εναλλακτικά υπάρχουν μικρά ταχύπλοα σκάφη που μεταφέρουν κόσμο από τις πλησιέστερες παράκτιες περιοχές και βέβαια ακόμα καλύτερα αν διαθέτετε δικό σας πλεούμενο.


Μια άλλη λύση, για να συνδυάσετε και πεζοπορία, είναι να αφήσετε στους Καλούς Λιμένες το όχημα σας και να περπατήσετε ως το Αγιοφάραγγο, μέσω μονοπατιού που υπάρχει και κινείται σε ένα μεγάλο κομμάτι του παραθαλάσσια. Θα χρειαστείτε περίπου 1,5-2 ώρες, ωστόσο σε σημεία του δεν είναι πολύ ευδιάκριτο και χρειάζεται προσοχή. Στην πορεία σας μπορείτε να θαυμάσετε το άνοιγμα του Βουρβουλίτη, μια λίμνη ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια, που κάποτε φαίνεται να ήταν σπηλιά που κατέρρευσε η οροφή και η οποία επικοινωνεί με τη θάλασσα.


Εννοείται μια και θα βρεθείτε εκεί πως αξίζει να δείτε από κοντά την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και το παρακείμενο Γουμενόσπηλιο. Το Αγιοφάραγγο υπήρξε κατά το παρελθόν τόπος που συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό ασκητών, εξού και η ονομασία του. Στα επιβλητικά βράχια του, λίγο πριν προσεγγίσετε την ακτή, γίνονται και αναρριχήσεις καθώς έχουν ασφαλιστεί.











 

 

Σελίδες