Η παραλία στη Χιόνα στη Σητεία-Γαλαζοπράσινα καθαρά νερά και γαλήνη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Η παραλία στη Χιόνα στη Σητεία-Γαλαζοπράσινα καθαρά νερά και γαλήνη

 


Είναι από τις παραλίες που δεν πας αν θέλεις πολυκοσμία και ανέσεις οργανωμένης ακτής. Εκεί θα βρεις μόνο ηρεμία, καθαρά νερά και καλό ψάρι.


Ο λόγος για την παραλία της Χιόνας, ένα γαλήνιο παράδεισο  με γαλαζοπράσινα νερά και αλμυρίκια, σε πολύ κοντινή απόσταση από το Παλαίκαστρο Σητείας .


Η ακτή της είναι αμμουδερή με λίγα βότσαλα, που πολλαπλασιάζονται το χειμώνα καθώς τα φέρνει μαζί του το κύμα και τα εναποθέτει στην παραλία.  


Τα νερά της είναι πεντακάθαρα  ενώ η θάλασσα στη Χιόνα δεν βαθαίνει απότομα κι αυτό την καθιστά ιδανική επιλογή για τα παιδιά.


Οι ενήλικες έχουν κι ένα ακόμα λόγο να την επιλέξουν αφού στην περιοχή λειτουργούν κάποιες από τις γνωστότερες ψαροταβέρνες της Σητείας.


Τα αλμυρίκια της ακτής, αν και όχι ιδιαίτερα πολλά, προσφέρουν σκιά σε εκείνους που δεν έχουν μεριμνήσει για ομπρέλα.


Η ονομασία της Χιόνας σχετίζεται με τις αποθήκες χαρουπιών, χιόνες όπως τις έλεγαν οι ντόπιοι. Παλιότερα ο τόπος αυτός πριν αναπτυχθεί τουριστικά ζούσε όχι μόνο από το ψάρεμα αλλά και από τις καλλιέργεια χαρουπιάς, τη σοδιά των οποίων συγκέντρωναν σε χαρουπαποθήκες για να τη διαθέσουν στη συνέχεια στο εμπόριο που γινόταν δια θαλάσσης.


Σήμερα οι χαρουπιές είναι είδος προς εξαφάνιση στη Χιόνα, όμως έμεινε το όνομα να θυμίζει τη συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα σε αυτή την ήσυχη και πανέμορφη γωνιά της Κρήτης.


Όπως φαίνεται από ψηλά από  το ιερό του Πετσοφά


Η εικόνα της το χειμώνα 



Σελίδες