Ο ναός του Αγίου Αντωνίου και το παρεκκλήσι της Σύναξης των Κρητών Αγίων στον Πατσίδερο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Ο ναός του Αγίου Αντωνίου και το παρεκκλήσι της Σύναξης των Κρητών Αγίων στον Πατσίδερο

 


Εντός του οικισμού του Πατσιδέρου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αντωνίου.


Παρότι στην είσοδο του αναγράφεται η χρονολογία 1892 στην πραγματικότητα πρόκειται για κτίσμα της ύστερης Ενετοκρατίας που ενδεχομένως να ανακαινίστηκε κατά την αναγραφόμενη χρονολογία.


Το τέμπλο του Αγίου Αντωνίου


Ο ναός είναι μονόχωρος και καμαροσκεπής ωστόσο σε αίθουσα που διαμορφώθηκε και επικοινωνεί με αυτόν λειτουργεί ένα παρεκκλήσι της Σύναξης όλων των Κρητών Αγίων.


 Το τέμπλο μάλιστα στο παρεκκλήσι αυτό είναι παλιό και μεταφέρθηκε εκεί από την εκκλησία της Παναγίας.


Το παλιό τέμπλο που έχει τοποθετηθεί στο παρεκκλήσι


Ο λόγος που δημιουργήθηκε το παρεκκλήσι δεν ήταν άλλος από τον περιορσμένο χώρο που διέθετε το αρχικό κτίσμα του Αγίου Αντωνίου, το οποίο δε χωρούσε τους πιστούς. Έτσι επειδή ο Άγιος Αντώνιος λειτουργούνταν πολύ συχνά κρίθηκε αναγκαία η προσθήκη αυτή.


Να σημειώσουμε πως τις εικόνες στο ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Αντωνίου έχει φιλοτεχνήσει ο Νικολαϊδης ενώ εκείνες του δωδεκάορτου ο Καλλέργης.


Δυστυχώς ο Άγιος Αντώνιος ανήκει στους ναούς που υπέστησαν σημαντικές φθορές από τους σεισμούς που σημειώθηκαν το φθινόπωρο του 2021







Σελίδες