Γιώργης Καράτζης: Στα χέρια του οι σφαίρες γίνονται λουλούδια κι οι καρποί με τα κέρατα ζώων κοσμήματα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Γιώργης Καράτζης: Στα χέρια του οι σφαίρες γίνονται λουλούδια κι οι καρποί με τα κέρατα ζώων κοσμήματα

 


Το Γιώργη Καράτζη τον γνωρίζουμε ως ποιητή, στιχουργό, αγωνιστή για τη Δημοκρατία και ενεργό κοινωνικά άτομο, ωστόσο έχει κι ένα ακόμα ταλέντο που κυρίως το γνωρίζουν οι φίλοι του, οι οποίοι και γίνονται αποδέκτες των δημιουργιών του.


Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες δεν περιορίζονται στο λόγο αλλά κάποιες φορές φθάνουν ως τα χέρια του και τότε πράγματα που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς μετατρέπονται σε διακοσμητικά, κοσμήματα και χρηστικά αντικείμενα.


Τον επισκεφθήκαμε στη Στεφάνα, το ερημητήριο και παράδεισο του στο Μελιδοχώρι και είδαμε από κοντά τις όμορφες δημιουργίες του. 


Κολιέ, δαχτυλίδια, βραχιόλια, σκουλαρίκια, κρεμαστά, διακοσμητικά κι ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς με πρώτη ύλη, σφαίρες, σπόρους, κουκούτσια, κέρατα, πέτρες ακόμα και μπάμιες.


Με πολύ φαντασία, μεράκι και υπομονή, καθαρίζει, τρυπάει την πρώτη ύλη του, τη λειαίνει, της δίνει σχήμα και μετά χαρίζει σε φίλες και φίλους του τα όμορφα αντικείμενα που προκύπτουν.


Διακοσμητικά λουλούδια σφαίρες

Τι είδαμε λοιπόν στο σπίτι του;


Θα ξεκινήσουμε από τα διακοσμητικά φτιαγμένα από σφαίρες καλάζνικοφ και πιστολιού, που από φονικά αντικείμενα γίνονται στα χέρια του όμορφα λουλούδια και κλαδιά.


Ανοίγει τις σφαίρες και οι μικρές αποκτούν ροδοπέταλα ενώ οι μεγαλύτερες απλώνουν τα κλαδιά τους στέλνοντας μηνύματα σε όλους εκείνους που σε καιρό ειρήνης επιμένουν να τις χρησιμοποιούν, βασιζόμενοι σε μια λανθασμένη κουλτούρα που θέλει να γίνεται ρίψη τους, με κάθε δυνατή αφορμή.


Πηγή έμπνευσης για το Γιώργη Καράτζη γίνονται όμως και τα κέρατα τράγων και κριών από τα οποία φτιάχνει ξεχωριστά δακτυλίδια, τύπου βέρας, αλλά και βραχιόλια μπράτσου, σταυρούς και κρεμαστά.


Και βέβαια η δημιουργική του φαντασία δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός σπόρους και καρπούς. Πρώτη ύλη του εδώ γίνονται καρποί και σπόροι ελιάς, ακακίας, δειλινού, γερανιού, χαρουπιού, μπάμιας, βελανιδιού. 


Πόση υπομονή θέλει άραγε για να τρυπήσει κανείς το μικροσκοπικό σπόρο της μπάμιας και να τον μετατρέψει σε χάντρα;  Και πόση φαντασία χρειάζεται για να δεις ένα κομμάτι τσαϊλι οικοδομής και να το κάνεις κι αυτό κολιέ ή κρεμαστό;


Εκείνος μας λέει , πως η ενασχόληση με όλα αυτά είναι η ψυχοθεραπεία του και δεν υπολογίζει το χρόνο που θέλει για να τα κατασκευάσει. Όταν έχει διάθεση ξεκινά και όσο πάρει.


Βέβαια δεν περιορίζεται σε αυτά που περιγράψαμε παραπάνω. Φτιάχνει κι άλλα πολλά, όπως ολόκληρες μπάμιες διακοσμητικά, δοχεία με τσούκους, που καλλιεργεί ο ίδιος κι αφού τους διαμορφώσει όπως θέλει γράφει στίχους επάνω τους, κέρατα κριού καταλήγουν ποτηράκια για τσικουδιά, βότσαλα μετατρέπονται σε διακοσμητικά εξωτερικού χώρου.


Τον ρωτήσαμε πως προέκυψε αυτή η καλλιτεχνική ενασχόληση, γιατί σίγουρα τέχνη είναι το να παίρνεις ένα υλικό όπως οι σφαίρες, τα κέρατα και οι σπόροι, και να φτιάχνεις όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα, κι εκείνος μας είπε πως είναι μια παλιά "αμαρτία", από την περίοδο που φυλακίστηκε από τη Χούντα.


Τότε μέσα στη φυλακή οι κρατούμενοι, τις ατελείωτες ώρες της κράτησης τους, μπορούσαν να δημιουργήσουν χειροτεχνίες. Στο Γεντί Κουλέ είχαν και οργανωμένο εργαστήριο και υπό το άγρυπνο μάτι των φρουρών, έκαναν πολλά πράγματα με ευτελή υλικά.


Έτσι ο Γιώργης Καράτζης δεν ξέχασε την τέχνη που έμαθε στη φυλακή κι όταν μετακόμισε στη Στεφάνα, είπε να την αξιοποιήσει μαζί με την εφευρετικότητα που τον διακρίνει ως άνθρωπο. Γιατί πολλές φορές δεν κατασκευάζει μόνο διακοσμητικά και κοσμήματα αλλά όταν χρειάζεται ο ίδιος φτιάχνει και τα εργαλεία που του κάνουν ανάγκη για να επεξεργαστεί τα υλικά του.


Οι δημιουργίες του μετά χαρίζονται σε φίλες και φίλους από την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη μέχρι και την Αμερική, αφού το να τις δει φορεμένες είναι η μεγαλύτερη του ανταμοιβή κι αυτό που τον κάνει χαρούμενο.


Και βέβαια μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως ο Γιώργης Καράτζης αξιοποίησε αυτό το διαφορετικό ταλέντο του για να φτιάξει κοσμήματα από σαλιγκάρια και μύδια ντύνοντας παράταση της θεατρικής ομάδας των καθηγητών του Ηρακλείου.



Σφαίρες καλάζνικοφ διακοσμητικά


Κολιέ από σπόρους ακακίας, ελιάς, χαρουπιού κ.α


Δακτυλίδια από κέρατα τράγου και κριού

Διάφορα κρεμαστά και σκουλαρίκια από σφαίρες, κέρατα, βότσαλα

Κρεμαστά από τσαϊλι οικοδομής

Κολιέ από βελανίδια

Σφαίρες διακοσμητικά

Σετ ποτηράκια τσικουδιάς από κέρατα και τσούκοι δικά του δημιουργήματα

Μπάμιες διακοσμητικό-Δείτε στην κορυφή τους τη λεπτομέρεια από τους σπόρους τους

Κέρατα διακοσμητικά














Σελίδες