Το πετρόκτιστο, μονότοξο και εντυπωσιακό γεφύρι του Μέγα Ποταμού στον Πρέβελη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Το πετρόκτιστο, μονότοξο και εντυπωσιακό γεφύρι του Μέγα Ποταμού στον Πρέβελη

 


Στο δρόμο προς την υπέροχη παραλία Πρέβελη και τις δυο Μονές της, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, βλέπουμε ένα εντυπωσιακό και καλοσυντηρημένο πέτρινο γεφύρι με καμάρα.


Το γεφύρι αυτό, που ένωνε τα δυο άκρα του Μέγα Ποταμού, όπως κι ένα ακόμα που συναντάμε στον παραπόταμο του Μέγα Ποταμού, το Μπουρτζούκο, κτίστηκαν επί ηγουμενίας του μακαριστού Νείλου Μοσχοβίτη.


Στα 39 χρόνια που υπηρέτησε τη Μονή Πρέβελη από τη θέση του ηγουμένου (1823-1862) την οδήγησε σε οικονομική ακμή άνευ προηγουμένου δίνοντας μεγάλη έμφαση και σε κοινωφελή έργα, όπως τα δυο γεφύρια, που βοηθούσαν τους κατοίκους να περνούν τον ποταμό χωρίς να κινδυνεύουν.


Η μεγάλη γέφυρα του Πρέβελη, είναι μονότοξη, με άνοιγμα τόξου στα 13,45 μέτρα και ύψος στα 7,10 μέτρα. Το μήκος του καταστρώματος της είναι 33,50 μέτρα και το πλάτος του 4,50 μέτρα


Στις βάσεις τις υπάρχουν λιθανάγλυφες επιγραφές των κτητόρων με αναφορά στον ηγούμενο Νείλο. Χρονολογία κτήσης της αναφέρεται το έτος 1951




Κτητορική επιγραφή διατηρεί και η Μικρή Καμάρα ή Γέφυρα του Μπουρτζούκου, η οποία βρίσκεται βορειοανατολκά της Μεγάλης Καμάρας, στον παραπόταμο του Μέγα Ποταμού.


Η δεύτερη αυτή πέτρινη γέφυρα, με το επίσης ένα τόξο, κτίστηκε στις 8 Ιουνίου του 1852 από τον πρωτομάστορα Μανόλη Τραντάκη, ο οποίος κατάγονταν από το Ζουρίδι Ρεθύμνου με δαπάνες της Μονής Πρέβελη. 


Εδώ το άνοιγμα τόξου είναι 9,30 μέτρα και το ύψος 5,60 μέτρα ενώ το μήκος του καταστρώματος της γέφυρας φθάνει τα 22,60 μέτρα και το πλάτος τα 4,85 μέτρα.


Δείτε επίσης:


Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Πρέβελη ή Κάτω Μοναστήρι


Η εξωτική παραλία Πρέβελη στα νότια του Ρεθύμνου με το πανέμορφο φοινικόδασος








Σελίδες