Τα ακατοίκητα νησάκια Γκράντες κοντά στη Χιόνα Σητείας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Τα ακατοίκητα νησάκια Γκράντες κοντά στη Χιόνα Σητείας

 


Σε απόσταση αναπνοής από την παραλία της Χιόνας στη Σητεία και κοντά στο Παλαίκαστρο βρίσκονται τα νησάκια Γκράντες ή Γράντες.


Πρόκειται για τρεις βραχονησίδες-ψαρότοπους στενά συνδεδεμένες με τη ζωή των κατοίκων του τόπου κι όχι μόνο. Από ψηλά, και συγκεκριμένα από το Ιερό Κορυφής του Πετσοφά, η εικόνα τους είναι εντυπωσιακή μέσα στην γαλαζοπράσινη θάλασσα.


 Όπως μας περιέγραψε ο ηλικιωμένος Μιχάλης Κουνελάκης, που διατηρεί οικογενειακή ψαροταβέρνα στη Χιόνα, οι ντόπιοι τα αποκαλούν: Μεγάλο Νησί, Μικρό Νησί και Πρασονήσι το μικρότερο, το οποίο άλλοτε είναι πάνω κι άλλοτε κάτω από την επιφάνεια του νερού, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.


Τα νησάκια αυτά ήταν για τους ερασιτέχνες ψαράδες της περιοχής οι καλύτεροι ψαρότοποι. Μάλιστα στο Μεγάλο Νησί, παλιότερα, υπήρχαν αρκετά αγριοκούνελα και μια συκιά, δημιούργημα κάποιου πουλιού, που έχοντας φάει σύκα αφόδευσε στο νησί κι έτσι φύτρωσε το δέντρο.


Όσο για τα κουνέλια, είχαν κακή τύχη αφού αποδείχθηκαν πιο αδύναμα από τα ποντίκια του Μεγάλου Νησιού.


Στο Μεγάλο Νησί ανοίγεται κι ένα μικρό απάνεμο κολπάκι όπου μπορούσαν να αράξουν τις βάρκες τους. Επίσης στην επιφάνεια του συναντάμε μια σπηλαίωση (χωρά 4-5 άτομα)  όπου καμιά φορά οι ψαράδες έστηναν το τσουκάλι τους κι έφτιαχναν την κακαβιά τους με τα ψάρια που ψάρευαν στην περιοχή.


Γύρω από το νησί αυτό, κατά το παρελθόν, υπήρχαν και κάμποσα σφουγγάρια που έφερναν σφουγγαράδες από κοντινά νησιά για το ψάρεμα τους. Μάλιστα ένας εξ αυτών κατά τη διάρκεια της συλλογής σφουγγαριών είχε πεθάνει και τον είχαν θάψει επιτόπου.


Το Μικρό Νησί ήταν φημισμένο στην περιοχή για τις αγριαγκινάρες του αλλά και για το γιαλοράδικο του. Πλέον και τα δυο είδη δεν αφθονούν αλλά όταν είναι η εποχή τους και επισκεφθεί κανείς το νησάκι όλο και κάτι θα μαζέψει.


Όσο για το Πρασονήσι, όπως μαρτυρά και το όνομα του, είχε τις κατάλληλες συνθήκες για να φυτρώσουν αγριόπρασα.


Να θυμίσουμε πως κάποια στιγμή (2012)  ξέσπασε σάλος στην περιοχή όταν διέρευσε πληροφορία πως τα νησάκια Γκράντες, μαζί με δεκάδες άλλα μικρά νησιά, επρόκειτο να οδηγηθούν σε μακροχρόνια ενοικίαση από ιδιώτες. Τόσο ο Δήμος όσο και οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν έντονα καθώς ειδικά τα νησάκια αυτά βρίσκονται σε κηρυγμένη αρχαιολογική ζώνη.


Δείτε επίσης:


Το Ιερό Κορυφής στον Πετσοφά πάνω από το Παλαίκαστρο Σητείας 


Ο υγρότοπος στη Χιόνα Σητείας-Τόπος ανάπαυσης πλήθους μεταναστευτικών πουλιών χειμώνα και άνοιξη

 





Σελίδες