Ο υγρότοπος στη Χιόνα Σητείας-Τόπος ανάπαυσης πλήθους μεταναστευτικών πουλιών χειμώνα και άνοιξη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Ο υγρότοπος στη Χιόνα Σητείας-Τόπος ανάπαυσης πλήθους μεταναστευτικών πουλιών χειμώνα και άνοιξη

  




Η Χιόνα στη Σητεία, μετά το Παλαίκαστρο, είναι ένας τόπος όπου πραγματικά ο επισκέπτης το καλοκαίρι μπορεί να ξεκουραστεί απολαμβάνοντας την υπέροχη θάλασσα της, το λαμπερό ήλιο της και την πλούσια ιστορία της περιοχής που την περιβάλλει.


Το χειμώνα, μέχρι και την άνοιξη αδειάζει από κόσμο αλλά γεμίζει από μεταναστευτικά πουλιά που βρίσκουν εκεί ένα ασφαλές απάγκιο μια που δίπλα στην θάλασσα δημιουργείται, φυσικά, ένας όμορφος υγρότοπος.


Πρόκειται, όπως ενημερώνει τον επισκέπτη η πινακίδα που έχει τοποθετηθεί δίπλα στο δρόμο, για ένα εποχικό αλμυρό λιμνίο με αμμώδες υπόστρωμα το οποίο δέχεται γλυκό νερό από τις επιφανειακές απορροές και από τον υδροφόρο ορίζοντα.


Αλμυρό νερό μπαίνει στον υγρότοπο μέσω των κυμάτων που υψώνονται το χειμώνα στο παράκτιο μέτωπο και ειδικότερα από το νοτιοανατολικό τμήμα του.


Ένα αμμώδες κομμάτι χωρίζει το υγρότοπο από τη θάλασσα εγκλωβίζοντας το νερό τους χειμερινούς μήνες έτσι ώστε να μην χάνεται.


Η έκταση που καλύπτει ο υγρότοπος είναι 23 στρέμματα και εντάσσεται στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης με την επωνυμία «Βορειοανατολικό Άκρο Κρήτης, Διονυσάδες, Ελάσα και Χερσόνησος Κάβο Σίδερο-‘Ακρα Μαυροβούνι-Βάι-Άκρα Πλάκας και Θαλάσσια Ζώνη». Περιλαμβάνεται δε σε Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας.


Ο υγρότοπος της Χιόνας έχει μεγάλη ορνιθολογική σημασία ως τόπος ανάπαυσης των μεταναστευτικών πουλιών, τα οποία επισκέπτονται την περιοχή σε μεγάλους αριθμούς κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και την άνοιξη.

























Σελίδες