Το σπηλαιώδες εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος στον Κρυονερίτη Ρεθύμνου-Το μεγάλο πανηγύρι του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Το σπηλαιώδες εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος στον Κρυονερίτη Ρεθύμνου-Το μεγάλο πανηγύρι του

 


Ψηλά στο όρος Κρυονερίτης, περίπου στα 1.200 μέτρα, στα νότια του Ρεθύμνου και πάνω από το Ροδάκινο, βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Πνεύματος.


Μέσα στη μικρή σπηλαίωση που σχηματίζει στο σημείο το επιβλητικό βουνό οι ντόπιοι έκτισαν με πέτρα ένα μικρό ξωκλήσι.


Η θέση του όμως δεν είναι τυχαία, καθώς η παράδοση αναφέρει πως σ’ εκείνο το σημείο ένας κάτοικος των Ρουστίκων έβλεπε τις νύχτες, από μακριά, να λάμπει ένας φως. Κάποια στιγμή περίεργος για το τι ακριβώς συνέβαινε ανέβηκε στον Κρυονερίτη και μέσα στη σπηλιά βρήκε μια εικόνα της Αγίας Τριάδας.



Η εύρεση αυτή έγινε αιτία να κτιστεί το εκκλησάκι που οι κάτοικοι από το Ροδάκινο, κι όχι μόνο, τιμούν κάθε χρόνο κατά τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος.


Ειδικά την παραμονή, στον εσπερινό της Γονυκλισιάς, οι πιστοί είναι πολυάριθμοι. Φέτος το απόγευμα της Πεντηκοστής, Κυριακή 12 Ιουνίου, θα τελεσθεί στις 6 το απόγευμα ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός ενώ ανήμερα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος, τη Δευτέρα στις 13 Ιουνίου, στις 7.30 το πρωί ο Όρθρος και αμέσως μετά η Θεία Λειτουργία.


Η ενορία του Ροδάκινου, όπου ανήκει το εκκλησάκι, με τη συνδρομή των κατοίκων έχει φτιάξει κι ένα πετρόκτιστο κτίριο, σχεδόν δίπλα του, για να φιλοξενεί τους προσκυνητές με τον τρόπο που η Κρήτη γνωρίζει καλύτερα.


Εκεί τις ημέρες της γιορτής βράζουν κρέας και ετοιμάζουν παραδοσιακό πιλάφι και τσιγαριαστό, τα οποία προσφέρουν, μαζί με τυρί, σε όλους τους προσκυνητές που καταφθάνουν.


Να σημειώσουμε πως ως το εκκλησάκι οδηγεί δρόμος ενώ ο Κρυονερίτης, όπως μαρτυρά και το όνομα του, διαθέτει και πηγή με άφθονο παγωμένο νερό.


(Φωτογραφίες π. Βασίλειος Χατζηδάκης)


Η θέα από ψηλά

Η πηγή νερού που ξεδιψά τους πιστούς




Σελίδες