Βερμπάσκο αρκτούριο: Ο φλώμος αναρριχητής του Παλίγκρεμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Βερμπάσκο αρκτούριο: Ο φλώμος αναρριχητής του Παλίγκρεμνου

 


Το Βερμπάσκο αρκτούριο  (Verbascum arcturus) είναι ένα είδος φλώμου, ενδημικό στην Κρήτη, πράγμα που πρακτικά σημαίνει πως μόνο στο νησί φυτρώνει στην άγρια μορφή του, καθώς πλέον κυκλοφορούν στην αγορά και σπόροι για εκείνους που θέλουν να το φυτέψουν στους βραχόκηπους τους, οπότε πλέον μιλάμε για εξέλιξη του σε  καλλώπιστικό. 


Ο φλώμος των φωτογραφιών μας εντυπωσίασε όταν τον συναντήσαμε στο βράχο του Παλίγκρεμνου στον Πλακιά.


Έχει φυτρώσει εντελώς κάθετα στον εντυπωσιακό βράχο λες και θέλει κι εκείνος να σκαρφαλώσει στο αναρριχητικό πεδίο που υπάρχει ακριβώς δίπλα του.
Βέβαια στα μάτια των ειδικών που ξέρουν πως ο συγκεκριμένος φλώμος  έχει όρθιο βλαστό και φυτρώνει σε φαράγγια και ορθοπλαγιές αυτή η εικόνα μοιάζει συνηθισμένη.


Όμως, όπως και να το κάνουμε, όλοι οι υπόλοιποι δεν θα μπορούσαμε να μην τον προσέξουμε στο σημείο και με τον τρόπο που είναι φυτρωμένος, χωρίς να φαίνεται σχεδόν καθόλου χώμα και με τα ωραία κίτρινα λουλούδια του σε πλήρη άνθιση.Αλλάξαμε τον προσανατολισμό σε μια  φωτογραφία  για να το δείτε καλύτεραΣελίδες