Το εκκλησάκι του Οσίου Ονουφρίου στις Αλώνες Ρεθύμνου και η ιστορία του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Το εκκλησάκι του Οσίου Ονουφρίου στις Αλώνες Ρεθύμνου και η ιστορία του

 


Μπορεί το μέγεθος του και η γενικότερη εικόνα του να ξεγελά όμως το μικρό εκκλησάκι που συναντάμε στο κέντρο του οικισμού Αλώνες, στο Ρέθυμνο, φαίνεται να έχει πίσω του μεγάλη ιστορία.


Όπως μας περιέγραψε ο καταγόμενος από τις Αλώνες, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Χρήστος Κωσταντουδάκης, η παράδοση αναφέρει πως ίσως ανάγεται η κτίση του κάπου στο 800 μ. Χ. Δεν αποκλείεται ωστόσο να συνδέεται με την εποχή απελευθέρωσης της Κρήτης από το Νικηφόρο Φωκά.


Εκεί, λέγεται πως λειτουργούσε ένα μικρό μοναστηράκι με λίγους μοναχούς. Ο κτήτορας του επέλεξε να το φτιάξει στο συγκεκριμένο  σημείο καθώς βρισκόταν ανάμεσα σε δυο πηγές νερού.


Μάλιστα όταν ανοίχθηκε ο δρόμος, μπροστά από το εκκλησάκι, βρέθηκαν τάφοι όπου εικάζεται πως είχαν ταφεί οι μοναχοί του. Κατά την αφαίρεση υλικών από τους τοίχους του εντοπίστηκε κι ένα χάραγμα ιχθύος πάνω στην πέτρα.


Βέβαια το γιατί ο κτήτορας επέλεξε να κτίσει ένα ναό στις Αλώνες και να τον αφιερώσει σε μια σπουδαία ασκητική μορφή, αυτή του Οσίου Ονουφρίου, είναι ένα θέμα προς διερεύνηση.


Όπως και το γεγονός ότι στις Αλώνες συναντάμε ευρέως και το επώνυμο Νουφράκης, προερχόμενο από τον Ονούφριο.


Ο Όσιος Ονούφριος ήταν από τις μεγαλύτερες ασκητικές φυσιογνωμίες των αιγυπτιακών ερήμων, με καταγωγή από την Περσία.


Οι Αλώνες είναι ένας τόπος απόλυτα απομονωμένος και αν πάμε πίσω στο παρελθόν η απομόνωση του ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Ήταν ένα μικρό χωριό μόνο του ανάμεσα σε βουνά και δάση, μια «έρημος» διαφορετική από της Αιγύπτου αλλά σχεδόν με την ίδια απομόνωση.


Οι κάτοικοι στις Αλώνες πανηγυρίζουν τον Όσιο Ονούφριο στο μικρό και πολύ περιποιημένο ναό του στις 12 Ιουνίου, οπότε η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του.


Δείτε επίσης: 


Η τελευταία λειτουργία στην Αγία Σοφία από το ήρωα ιερέα π. Λευτέρη Νουφράκη από τις Αλώνες

 







Σελίδες