Ο εντυπωσιακός καταρράκτης του Μυλωνά στην Ιεράπετρα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Ο εντυπωσιακός καταρράκτης του Μυλωνά στην Ιεράπετρα

 


Ο καταρράκτης του Μυλωνά είναι το πιο εντυπωσιακό σημείο που συναντά κανείς στο ομώνυμο φαράγγι της Ιεράπετρας.


Βρίσκεται ανάμεσα στο Κουτσουνάρι και τον οικισμό Φέρμα αλλά ανήκει στην κοινότητα του Αγίου Ιωάννη που είναι κτισμένη λίγο ψηλότερα σε πανοραμική τοποθεσία.


Στον καταρράκτη οδηγεί ταμπέλα από τον κεντρικό δρόμο. Αρχικά η διαδρομή είναι χωματόδρομος, όχι ο καλύτερος δυνατός αλλά με λίγη προσοχή προσβάσιμος και για ΙΧ.


Πάνω χωματόδρομο θα δείτε, αριστερά σας, πινακίδα απ' όπου ξεκινά ένα ανηφορικό μονοπάτι, μόνο για περπάτημα (το πολύ 15 λεπτά απαιτούνται). Κόκκινα βέλη καθοδηγούν τον επισκέπτη ενώ από ένα σημείο και πέρα θα βρει μπροστά του τον τσιμεντένιο καταπότη που κάποτε οδηγούσε το νερό χαμηλά για τις ανάγκες των καλλιεργειών.


Ουσιαστικά από το σημείο αυτό και πάνω το περπάτημα γίνεται μέσα στον καταπότη (πλέον δεν χρησιμοποιείται) ακούγοντας από μακριά τον ήχο του νερού.


Στην απόληξη του αυλακιού θα δείτε τον 40 μέτρων καταρράκτη μέσα σ' ένα παραδεισένιο σκηνικό, γεμάτο δέντρα και βράχια.


Νερό τρέχει άφθονο απ' αυτόν καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου ωστόσο το χειμώνα και την άνοιξη η εικόνα του είναι μοναδική καθώς και η ποσότητα του είναι σαφώς μεγαλύτερη.


Βέβαια υπάρχει κι ένα πιο δύσκολο μονοπάτι προσέγγισης από ψηλότερο σημείο του φαραγγιού προς τα χαμηλά όμως αυτό είναι μακρύτερο και πιο απαιτητικό ενώ το χειμώνα μπορεί να γίνει και επικίνδυνο αφού το νερό σχηματίζει χείμαρρους και οι πέτρες γλιστράνε αρκετά.


Σήμερα ο καταρράκτης του Μυλωνά είναι ένα από τα βασικά αξιοθέατα της περιοχής για έλληνες και ξένους φυσιολάτρες ενώ το νερό του δεν αξιοποιείται όπως τη δεκαετία του 1960 οπότε και φτιάχτηκε ο καταπότης. 












Σελίδες