Ο όμορφος μικρός και διπλός καταρράκτης στην απόληξη του φαραγγιού των Πεταλούδων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Ο όμορφος μικρός και διπλός καταρράκτης στην απόληξη του φαραγγιού των Πεταλούδων

 


Είναι το τελευταίο κομμάτι του φαραγγιού του Ορεινού πριν ξεκινήσει το δασάκι του Κουτσουρά στην Ιεράπετρα.


Να σημειώσουμε πως το φαράγγι ουσιαστικά χωρίζεται σε τρία τμήματα: Το πρώτο είναι ασβεστολιθικό, το δεύτερο περιλαμβάνει καλλιεργήσιμη γη και το τρίτο είναι το κροκαλοπαγές, όπου βλέπουμε πολλούς και συμπαγείς σχηματισμούς βράχων.


Στο τρίτο λοιπόν τμήμα, σ’ ένα στένεμα που δημιουργούν οι βράχοι, σχηματίζεται ένας διπλός όμορφος καταρράκτης που φέτος γέμισε με νερό.


Η χρονιά ήταν βροχερή οπότε οι ποσότητες του νερού που διοχετεύθηκαν στο φαράγγι ήταν μεγάλες κι όσες κι αν αφαιρέθηκαν για τις ανάγκες των καλλιεργειών πάλι έμειναν αρκετές για να ομορφύνουν τη φύση με εικόνες σαν αυτές που βλέπετε.




Στο σημείο εκείνο έχει κατασκευαστεί μια ξύλινη σκάλα ώστε να μπορούν με άνεση να κινούνται οι πεζοπόροι, Έλληνες και ξένοι, που επισκέπτονται το μη τεχνικό κομμάτι του φαραγγιού του Ορεινού που αλλιώς θα ακούσετε να το αποκαλούν φαράγγι των Πεταλούδων ή των Κόκκινών Πεταλούδων.


Βέβαια πεταλούδες δεν θα δείτε, ίσως παλιότερα να υπήρχαν περισσότερες αριθμητικά, ωστόσο οι ντόπιοι δεν προσδιόριζαν με βάση αυτό το χαρακτηριστικό το φαράγγι τους. Φαίνεται πως την ονομασία εμπνεύσθηκαν, όπως μας είπε ο καταγόμενος από την περιοχή ορειβάτης και εκπαιδευτικός Γιώργος Σπυριδάκης, δυο βρετανίδες φυσιολάτρεις που τέλη της δεκαετίας του 80 περπατούσαν στην Κρήτη και κατέγραφαν τα σημεία απ' όπου περνούσαν και όσα αντίκριζαν. Ίσως λοιπόν αυτές να παρατήρησαν τότε πληθυσμό πεταλούδων κι έτσι έδωσαν το όνομα που ακούγεται όμορφο, κι έτσι διατηρήθηκε.


Δείτε επίσης:


To Φαράγγι του Ορεινού κοντά στην Ιεράπετρα- Παράδεισος αισθήσεων


Το μοναδικό στο είδος του μεσαιωνικό υδραγωγείο στο φαράγγι του Ορεινού



Το σημείο απ όπου διοχετεύεται το νερό στο διπλό καταρράκτη


Σελίδες