Το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης στα καταπράσινα Σπήλια έξω από το Ηράκλειο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης στα καταπράσινα Σπήλια έξω από το Ηράκλειο

 


Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο σε μια περιοχή γεμάτη πράσινο και ιστορία, τα Σπήλια,  είναι κτισμένο το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης.


Αν κοιτάξει κανείς το χώρο, γύρω από το μονόχωρο και καμαροσκεπή ναό, θα δει αρκετές σπηλαιώσεις (κλειστές με κάγκελα για αποφυγή κινδύνων οι περισσότερες) οι οποίες και έδωσαν το όνομα σε όλη την περιοχή. Οι σπηλιές αυτές παλιά, όπως μας είπε ο εφημέριος Σκαλανίου π. Αθανάσιος, έτρεχαν νερό και μάλιστα ένα μέρος του συγκεντρώνονταν δίπλα σε πετρόχτιστη μικρή λιμνούλα όπου ζούσαν χρυσόψαρα.


Και η εκκλησία όμως έχει τη δική της συνεισφορά στην ονομασία αφού πάντα τη λέξη Σπήλια συνοδεύει και ο προσδιορισμός Αγία Ειρήνη.


Το πετρόκτιστο εκκλησάκι είναι φτιαγμένο πάνω σε μικρό ύψωμα ανάμεσα σε ψηλά δέντρα και κοντά στην υδατογέφυρα που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν για τα Σπήλια.


Η πανοραμική και υπέροχη θέση του αλλά και οι άνετοι εξωτερικοί χώροι του το καθιστούν από τους πιο περιζήτητους εκκλησιαστικούς χώρους για μυστήρια, όπως γάμοι και βαπτίσεις.


Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει το καμπαναριό του ναού το οποίο είναι κατασκευασμένο από σίδερα προερχόμενα από σιδηρόδρομο τύπου decauville.


Η Αγία Ειρήνη ανήκει στην Ενορία Σκαλανίου.


Δείτε επίσης:


Η επιβλητική υδατογέφυρα της Αγίας Ειρήνης στα Σπήλια


Το καμπαναριό της Αγίας Ειρήνης στα Σπήλια-Φτιαγμένο από κομμάτια σιδηροδρομικού δικτύου


Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες στα Σπήλια, έξω από το Ηράκλειο (video)























Σελίδες