Οι Οσιομάρτυρες Ησαΐας και Ιερεμίας της Μονής Πρέβελη-Τιμώνται στις 24 Μαΐου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Οι Οσιομάρτυρες Ησαΐας και Ιερεμίας της Μονής Πρέβελη-Τιμώνται στις 24 Μαΐου

 


Στις 24 Μαΐου στην περιοχή του Πρέβελη και στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του τιμώνται δυο όχι και τόσο γνωστοί Οσιομάρτυρες αλλά από εκείνα τα πρόσωπα που όχι μόνο το όμορφο μοναστήρι αλλά και εμείς οι Κρητικοί δεν πρέπει να ξεχνάμε.


Πρόκειται για δυο ηλικιωμένους μοναχούς της Μονής Πρέβελη που θανατώθηκαν με άγριο και απάνθρωπο τρόπο από τους Αγαρηνούς στις 24 Μαΐου του 1821.


Σύμφωνα με το αρχείο της Μονής, ήταν 24 Μαΐου, ημέρα Τρίτη, όταν οι Οθωμανοί έκαναν επιδρομή στο μοναστήρι και αφού άρπαξαν τους μοναχούς Ησαΐα και Ιερεμία τους μετέφεραν στη θέση Κρινέ Παπούρια ή Κεφάλια , σε λόφο απέναντι από το μετόχι του Μοναστηριού του Τιμίου Προδρόμου, κι εκεί τους παλούκωσαν σε πασσάλους που έμπηξαν στο έδαφος και τους εγκατέλειψαν.


Πέρασαν μέρες όταν οι  υπόλοιποι μοναχοί, που είχαν καταφέρει να αποδράσουν για να γλιτώσουν από τους Οθωμανούς, είδαν από μακριά τα άψυχα σώματα τους, γερμένα πάνω στα παλούκια. Αρχικά δεν ήξεραν πως επρόκειτο για τους δικούς τους ανθρώπους και το διαπίστωσαν όταν πήγαν από κοντά, με τεράστια φρίκη, αφού ποτέ δεν περίμεναν πως δυο υπέργηροι μοναχοί θα είχαν τέτοια αντιμετώπιση.


Κλαίγοντας και θρηνώντας τους πήραν από το σημείο και ο τότε ηγούμενος Μελχισεδέκ φρόντισε να ταφούν έξω από την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου.Τα οστά τους βγήκαν από τους τάφους το 1919 στις 13 Μαΐου.


Να σημειώσουμε πως ο μεν Ησαΐας Καλογεράκης, όπως ήταν το επώνυμο του, κατάγονταν από το χωριό Μύρθιο ενώ ο Ιερεμίας Παλληκαράκης από το κοντινό χωριό Γιαννιού.


Στη Μονή Πρέβελη θυμούνται τους δυο γενναίους μοναχούς κάθε χρόνο και τους τιμούν τελώντας Θεία Λειτουργία στο καθολικό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Δέηση στη μνήμη τους στους τάφους τους, στις 24 Μαίου.

 


 

Σελίδες