Ληθαίος: Ο αρχαίος ποταμός της Γόρτυνας-Πηγή ζωής τότε και τώρα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Ληθαίος: Ο αρχαίος ποταμός της Γόρτυνας-Πηγή ζωής τότε και τώρα

 




Ο Ληθαίος Ποταμός είναι ένας από τους κύριους παραπόταμους του Γεροπόταμου στενά συνυφασμένος με την αρχαία Γόρτυνα, την περιοχή της οποίας διασχίζει.


Τα νερά του κατεβαίνουν από ψηλά, από τη ρίζα του Ψηλορείτη, και κινούνται μέσα από άγονες και καλλιεργημένες εκτάσεις, φαράγγια και κατοικημένες περιοχές μέχρι που ενώνονται με εκείνα του Γεροπόταμου και χύνονται στην περιοχή του αεροδρομίου Τυμπακίου.


Η διαδρομή του είναι μακρά και σε χρονιές με υψηλά ποσοστά βροχής και χιονοπτώσεις η εικόνα που προσφέρει, σε κάποια από τα σημεία του, μοναδική. Τεράστιοι ευκάλυπτοι πλαισιώνουν τις όχθες του με την πλούσια χλωρίδα.




Πηγή ζωής για την περιοχή με το Φλωρεντινό μοναχό Κριστόφορο Μπουοντελμόντι, κατά την περιήγηση του στην Κρήτη το 1415, να γράφει για την περιοχή : «Αν θέλεις βουνά υπάρχουν. Αν θέλεις πεδιάδα ο Ληθαίος ποταμός θα σου τη δείξει».


Βέβαια δεν είναι όλα τα εδάφη, απ' όπου περνάει, πεδινά και εύφορα καθώς ένα σημαντικό κομμάτι του διέρχεται μέσα από φαράγγι, όπου σχηματίζει μικρούς και ορμητικούς καταρράκτες.


Σε τμήμα του, λίγο πριν φθάσουμε στις αρχαιότητες της Γόρτυνας, βλέπουμε και τα απομεινάρια ενός εντυπωσιακού υδραγωγείου ενώ ορατά είναι στη διαδρομή και τα ερείπια αρκετών νερόμυλων.


Στο πλάι του Ληθαίου υπάρχει μονοπάτι που μπορεί κάποιος να περπατήσει και να απολαύσει το τραγούδι των γάργαρων νερών του.


Επειδή ένα από τα χωριά απ' όπου διέρχεται το ποτάμι είναι και η Μητρόπολη θα ακούσετε συχνά να τον αποκαλούν και Μητροπολιανό ποταμό, αν και η αρχαία ονομασία του είναι Ληθαίος.





Απομεινάρι του αρχαίου υδραγωγείου, είναι ορατά τμήματα του και στις δυο πλευρές του ποταμού




Σελίδες