Λάστρος: Το όμορφο, γραφικό και φροντισμένο χωριό της Σητείας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Λάστρος: Το όμορφο, γραφικό και φροντισμένο χωριό της Σητείας

 


Η Λάστρος είναι ένα όμορφο, γραφικό, χωριό, καθαρό και φροντισμένο. Είναι κτισμένο σε μια καταπράσινη περιοχή 35 χιλ. δυτικά της Σητείας και μάλιστα  ένα μεγάλο τμήμα της δυτικής  πλευράς του βλέπει σε μια δυσπρόσιτη πλαγιά.


Το χειμώνα διαμένουν μόνιμα εκεί λιγοστοί κάτοικοι όμως το καλοκαίρι παίρνει ζωή και γίνεται ένας τόπος όπου χαίρεσαι να ζεις.


Τα στενά δρομάκια του με τις γλάστρες στις αυλές, τα παλιά κτίσματα, που χρόνο με το χρόνο ανακαινίζονται, και το ενδιαφέρον των ανθρώπων του οικισμού για την ανάδειξη του είναι εκείνα που τον κάνουν να ξεχωρίζει.


Πινακίδες παντού ενημερώνουν για σημεία ενδιαφέροντος, τόσο για τον επισκέπτη όσο και για τους νέους ανθρώπους, που δεν πρέπει να ξεχάσουν αλλά να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες για γωνιές, δέντρα, πηγάδια, εκκλησίες κι όλα εκείνα που για τους παλιούς συνέθεταν τη  Λάστρο και το παρελθόν της. 




Η ονομασία του χωριού θεωρείται πως έχει προελληνική προέλευση κι έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς, πίσω στα βουνά που ορθώνονται, το μεγάλο ρήγμα της Λάστρου, γνωστό ως "Στεφανιές". Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο που αγκαλιάζει τα βουνά και καλύπτει μια τεράστια απόσταση.


Εντός του οικισμού σώζεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ενώ τόσο μέσα όσο και έξω από το χωριό συναντάμε 15 εκκλησίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς κάποιες εξ αυτών έχουν βυζαντινό παρελθόν. Δεν είναι τυχαία εξάλλου και η αναφορά στη Λάστρο από το Φραντσέσκο Μπαρότσι το 1577 ως Lastro καθώς και στις μεταγενέστερες απογραφές της Ενετοκρατίας που μαρτυρούν πως το χωριό ήταν ακμαίο και την εποχή που η Κρήτη απόκτησε μεγάλο αριθμό εκκλησιών. 


Στη γύρω περιοχή έχουν εντοπιστεί και αρχαιότητες και συγκεκριμένα μινωικός οικισμός, νεκρόπολη και τάφοι ενώ βρέθηκαν αρχαϊκά ευρήματα στη θέση "Κυνηγόσπηλιος".


Στη θέση "Αλτσί" της Λάστρου βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα γύψου στην Ευρώπη και εκεί λειτουργούν 3 λατομεία.


Η Λάστρος παρά το γεγονός της απόστασης της από μεγάλα αστικά κέντρα και της γενικότερης απομόνωσης της, στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, είναι ένα από τα χωριά που έχουν ξεχωρίσει για τους ανθρώπους  που ασχολήθηκαν και διέπρεψαν στα γράμματα και τις επιστήμες.


Είναι η γενέτειρα του γιατρού, πολιτικού και λόγιου Μιχαήλ Καταπότη και των ποιητών Κωστή Φραγκούλη - Ανταίου και Άρη Δικταίου (Κώστα Κωνσταντουράκη).


Δείτε επίσης:


Το χάνι του Γερωνυμάκη στη Λάστρο Σητείας και ο παλιός δρόμος που οδηγούσε στο Ηράκλειο


Λάστρος Σητείας: Η αρχαία ελιά της Μιχελομαρίας-Την ακουμπάς και γίνεσαι ευτυχισμένος!


Λάστρος Σητείας: Το καφενεδάκι που "σηκώνει" στους τοίχους του την ιστορία όλου του χωριού


Ο Άγιος Νικόλαος στα Σφακιά της Λάστρου στη Σητεία και οι επιγραφές του















Σελίδες