Η εντυπωσιακή μεταλλική γέφυρα της Αράδαινας που ένωσε τα χωριά των Σφακίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Η εντυπωσιακή μεταλλική γέφυρα της Αράδαινας που ένωσε τα χωριά των Σφακίων

 


Ήταν 28 Δεκεμβρίου του 1986, όταν ένα νέο έργο μπήκε στη ζωή των κατοίκων των Σφακίων βελτιώνοντας σημαντικά τις μετακινήσεις τους.


Το έργο δεν ήταν άλλο από τη μεταλλική γέφυρα της Αράδαινας που επιτέλους ένωσε τα χωριά των δυτικών Σφακίων με τη χώρα Σφακίων και την Ανώπολη, χωρίς να χρειάζεται πλέον οι άνθρωποι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις από τα κακοτράχαλα μονοπάτια του παρακείμενου φαραγγιού.


Για εκείνη την εποχή η προσφορά των αδελφών Βαρδινογιάννη, που κατάγονται από εκείνα τα μέρη, και με χρήματα τους κατασκευάστηκε η γέφυρα, ήταν τεράστια.


Η γέφυρα της Αράδαινας έχει ύψος 138 μέτρα και πραγματικά όταν βρίσκεσαι πάνω της και κοιτάς κάτω την επιφάνεια του φαραγγιού σε πιάνει δέος.


Πρόκειται για την ψηλότερη γέφυρα που έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα και μια από τις ψηλότερες στην Ευρώπη. Μάλιστα αυτό το ύψος την έκανε δημοφιλή για τους λάτρεις του περίφημου bungee jumping.


Δένονται με ειδικά σχοινιά και από το μέσο της γέφυρας πηδούν στο κενό νοιώθοντας την αδρεναλίνη τους να φτάνει στα ύψη.


Μέχρι και σήμερα αυτή η γέφυρα παραμένει ο μόνος  τρόπος μετακίνησης ανάμεσα στις δυο πλευρές των Σφακίων.







Σελίδες