Επιτάφιοι από ενορίες και μονές της Κρήτης: Σύμβολα θλίψης και ελπίδας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Επιτάφιοι από ενορίες και μονές της Κρήτης: Σύμβολα θλίψης και ελπίδας

 


Υπάρχουν όμορφοι και άσχημοι νεκροί;


Σίγουρα όχι. Κάπως έτσι δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει όμορφο ή άσχημο έναν επιτάφιο, που ουσιαστικά είναι το κουβούκλιο μεταφοράς του "νεκρού"  Χριστού.


Υπάρχουν βέβαια επιτάφιοι, που διαφέρουν καθώς είναι στολισμένοι με πολλά ή λίγα λουλούδια, με λουλούδια αγορασμένα από ανθοπωλεία, κομμένα από αυλές σπιτιών ή αγριολούλουδα.


Επιτάφιοι που χρειάστηκαν ώρες ή ημέρες για να ετοιμαστούν όμως, όλοι τους είναι φτιαγμένοι με την ίδια χαρμολύπη, αυτή που συνοδεύει το νεκρό γιο του Θεανθρώπου που σταυρώθηκε για την σωτηρία μας και για τον οποίο όμως οι πιστοί ξέρουν με βεβαιότητα πως λίγες ώρες αργότερα θα αναστηθεί.


Ο επιτάφιος της Ι Μονής Αγίου Παντελεήμονα Φόδελε κάθε χρόνο δίνει ένα διφορετικό μήνυμα, πέρα από το καθαρά εκκλησιαστικό


Όλοι οι επιτάφιοι στολίζονται με ζητούμενο να τιμηθεί ο νεκρός Χριστός και γι' αυτό κουβαλούν περισσή αγάπη και σεβασμό.


Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από επιταφίους διαφόρων ενοριών και μονών από περιοχές της Κρήτης. Κανείς δεν μοιάζει με κανέναν άλλο, παρότι όλοι τους κουβαλούν μαζί με το πένθος του θανάτου το μήνυμα της Ανάστασης.


(Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι από την ενορία Καραβάδου ενώ οι υπόλοιπες είτε μας εστάλησαν από ενορίες είτε αντλήθηκαν από αναρτήσεις ενοριών και πιστών).


Ενορία Αρχοντικού Αλιτζανής, λουλούδια από τους κήπους των σπιτιών. Κάθε χρόνο ο στολισμός του κινητοποιεί όλο το χωριό και φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά καθώς το Αρχοντικό χτυπήθηκε άσχημα από τους σεισμούς και θέλει να ελπίζει πως θα σταθεί ξανά όρθιο.

Μαρκαμέτω Λασιθίου, στολισμένος με άγριες ορχιδέες

Μονή Χαλέπας Μυλοπόταμος

Ενορία Αρμάχας

Γωνιές Μαλεβιζίου

Ενορία Παρτίρων 

Συκιά Σητείας

Χανδράς Σητείας 

Απίδια Σητείας

Άγιος Φανούριος στην Κιθαρίδα 

Ενορία Αγίου Αντωνίου Σκινιά






Σελίδες