Η Μεγάλη Παρασκευή στην Ιερά Μονή Επανωσήφη και η ευλόγηση του κοπαδιού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Η Μεγάλη Παρασκευή στην Ιερά Μονή Επανωσήφη και η ευλόγηση του κοπαδιού

 


Μετά από δυο χρόνια αυστηρών περιορισμών χθες Μεγάλη Παρασκευή στην ακολουθία του Επιταφίου συμμετείχε πλήθος κόσμου στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.


Κάτω από το ημίφως των κεριών οι πατέρες του μοναστηριού έψαλαν τα Εγκώμια γύρω από τον λιτά στολισμένο Επιτάφιο, σε κλίμα κατάνυξης και πένθους, όπως αρμόζει στην ημέρα και το γεγονός που τιμά η Εκκλησία μας. Ιδιαίτερη πινελιά στα εγκώμια έδωσε μοναχός από τη Ναζαρέτ που έψαλε στίχους τους στην αραβική γλώσσα.


Ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου γύρω από το μοναστήρι και στη συνέχεια στο μικρό νεκροταφείο που βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα μακριά. Εκεί ο ηγούμενος της μονής π. Βαρθολομαίος μνημόνευσε τους νεκρούς.


Τηρώντας το έθιμο που από παλιά υπάρχει στην Κρήτη ο Επιτάφιος πέρασε κι από μια κοντινή στάνη με πρόβατα. Εκεί ο κτηνοτρόφος άφησε τα ζώα του να περάσουν κάτω από τον Επιτάφιο με τους πιστούς να χαίρονται ιδιαίτερα την παράδοση αυτή και τα ξαφνιασμένα ζώα, από την απροσδόκητη πολυπληθή επίσκεψη, να χοροπηδούν απομακρυνόμενα από το σημείο.


Είναι ενδεικτικό της λαχτάρας που είχαν οι πιστοί φέτος να γιορτάσουν τις ημέρες που διανύουμε κοντά στην Εκκλησία το γεγονός πως, μετά την περιφορά του Επιταφίου, που συνήθως οι περισσότεροι αποχωρούν και δεν επιστρέφουν στο ναό, αυτή τη φορά δεν το έκαναν.


Πολύς κόσμος παρέμεινε μέχρι την ολοκλήρωση της Ακολουθίας και μάλιστα ο ηγούμενος σ ένδειξη ευχαρίστησης γι αυτό που είδε έδωσε τη δυνατότητα να πάρουν μαζί τους οι πιστοί καλορίζικα από τον Επιτάφιο, πράγμα που συνήθως γίνεται στον Επανωσήφη μόνο όταν ξεστολίζεται. 













Σελίδες