Η υπαίθρια αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου Χριστού στο Καραβάδω - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Η υπαίθρια αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου Χριστού στο Καραβάδω

 


Με συγκίνηση και την αρμόζουσα κατάνυξη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο λόφο της Αγίας Παρασκευής, στο Καραβάδω, η τελετή της αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου Χριστού, που τα τελευταία χρόνια γίνεται υπαίθρια, αναπαριστώντας όλο το τελετουργικό που συνοδεύει την κορύφωση του Θείου Δράματος, κατά τρόπο βιωματικό.


«Ο ευσχήμων Ιωσήφ από του ξύλου καθελών το άχραντόν σου Σώμα, σινδόνι καθαρά ειλήσας και αρώμασιν, εν μνήματι καινώ κηδεύσας απέθετο».
Έτσι ακριβώς όπως περιγράφει το τροπάριο της ημέρας, ο εφημέριος του οικισμού Αρχιμανδρίτης Μελχισεδέκ Αμπελικάκης, αφού ανέγνωσε το Ιερό Ευαγγέλιο, που περιγράφει το γεγονός του «θανάτου» και της ταφής του Χριστού, απέσπασε το ξύλινο ομοίωμα του σώματος του Κυρίου από το Σταυρό και το τοποθέτησε με ευλάβεια το λευκό κεντημένο σεντόνι που κρατούσαν στα χέρια τους μικρά παιδιά. 


Κοριτσάκια ντυμένα στα μαύρα, ως άλλες μυροφόρες,  έραναν το σώμα του Ιησού με ροδοπέταλα που είχαν στα καλαθάκια τους. Εναποθέτοντας το στη συνέχεια στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από το ναό, οι γυναίκες του χωριού έψαλαν το μοιρολόι της Παναγίας κι ένα μικρό απόσπασμα από τα εγκώμια που ακούγονται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.


Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και φέτος την ωραία τελετή που έχει καθιερώσει να τελείται εδώ και έξι χρόνια ο π. Μελχισεδέκ κάνοντας έτσι όλο το χωριό, κι όχι μόνο, καθώς προσέρχονται πιστοί κι από άλλες περιοχές, κοινωνούς της κορυφαίας αυτής στιγμής στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.


Μετά το πέρας της τελετής ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού προσέφερε κέρασμα στους παριστάμενους.


Να σημειώσουμε πως και νωρίτερα, αυτή τη φορά όμως στον ενοριακό ναό στο Καραβάδω είχε προηγηθεί, όπως προβλέπει το τελετουργικό της ημέρας, η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου, στην οποία πάλι συμμετείχε όλο το εκκλησίασμα, αλλά με τρόπο διαφορετικό απ' ότι λίγες ώρες αργότερα στο λοφίσκο όπου είναι κτισμένο το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.

Σελίδες