Η Ιερά Μονή Επανωσήφη γιορτάζει και πλήθος πιστών συρρέει στη χάρη του Αγίου Γεωργίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Η Ιερά Μονή Επανωσήφη γιορτάζει και πλήθος πιστών συρρέει στη χάρη του Αγίου Γεωργίου

 


Γιορτή μεγάλη για την Ιερά Μονή Επανωσήφη αυτή του Αγίου Γεωργίου καθώς τιμά τον προστάτη της, τον Άγιο στον οποίο είναι αφιερωμένη και αποτελεί εδώ και αιώνες άγγελο φύλακα της.


Σήμερα Κυριακή του Πάσχα, το απόγευμα, τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης και του Αγίου Γεωργίου, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης κ. Μεθοδίου Βερνιδάκη.


Σύμφωνα με όσα προβλέπει το τελετουργικό της ημέρας ο Πρωτοσύγκελος, ο ηγούμενος της Μονής π. Βαρθολομαίος και οι μοναχοί φόρεσαν τα γιορτινά άμφια τους, όλοι μαζί, στο μεγάλο αρχονταρίκι του Επανωσήφη ενώ παράλληλα έψαλαν αποσπάσματα από την εναρκτήρια ακολουθία του Πάσχα.


Στη συνέχεια σε πομπή, με αναμμένες λαμπάδες στα χέρια, κατευθύνθηκαν προς το καθολικό του μοναστηριού, όπου και ξεκίνησε ο εσπερινός, παρουσία πλήθους κόσμου. Μετά από δυο χρόνια περιορισμών, οι πιστοί γέμισαν και πάλι τους χώρους του, μέσα κι έξω, ενώ χιλιάδες ακόμα έκαναν μια σύντομη στάση σε αυτό για να ανάψουν ένα κερί στη χάρη του Αγίου.


Ξεχωριστή στιγμή στη διάρκεια του εσπερινού η ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου στην ελληνική, την ιταλική και την αλβανική γλώσσα αλλά και η στιγμή που εψάλη το Ευαγγέλιο στην ομηρική γλώσσα, σε ηρωικό εξάμετρο.


Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής κ. Μεθόδιος απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα μίλησε για τη βάπτιση που κάνει όλους εμάς τους χριστιανούς μέλη του Σώματος του Χριστού ζητώντας να παραμείνουμε ενεργά μέλη, ακολουθώντας το παράδειγμα των Αγίων και δη του Αγίου Γεωργίου, που μας δίδαξε τη συσταύρωση του με το Χριστό. Ήταν εκείνος, που όπως ανέφερε, σταύρωσε  τον εαυτό του, το εγώ του, το δικό του θέλημα ακολουθώντας μόνο το θέλημα του Θεού. Έτσι κι εμείς, πρόσθεσε, πρέπει να είμαστε  χριστιανοί στην ουσία και να ζούμε μόνο για το Χριστό.

 



Λίγο πριν την ολοκλήρωση του πραγματοποιήθηκε λιτάνευση των ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου γύρω από το ναό και ευλόγηση των άρτων.


Αύριο Δευτέρα της Διακαινησίμου, στις 7 το πρωί θα ψαλεί ο όρθρος της γιορτής του Αγίου Γεωργίου και θα ακολουθήσει  η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου.


Στη διάρκεια της Ακολουθίας θα γίνει η εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Κύριλλου Χριστοφή, τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος προορίζει ως υπεύθυνο του τομέα υγείας που θεσμοθετεί. Θα έχει δηλαδή την ευθύνη για τα νοσοκομεία και το γηροκομείο, αποτελώντας το πρόσωπο εκείνο που θα φροντίζει και θα μεριμνά για ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας ενώ νοσηλεύονται ή παραμένουν τρόφιμοι του γηροκομείου.
















Σελίδες